Osby
En av de mest älskade, ärade och världskända leksakerna i tidens historia har nått 50-strecket. Barbie började sin resa i USA år 1959 och från hennes första framträdande har hon blivit en storsäljare världen över. Till Sverige kom hon först lagom till julhandeln 1963 och i år blev det därför dags att fira hennes 50 års-jubileum.

Barbies födelsedag firades med pompa och ståt på Biograf Borgen i Osby. På mässan erbjöds det utställning av både nya och äldre Barbiedockor, filmvisning med två Barbiefilmer, för-säljning, värdering av Barbiedockor, tävling och prisutdelning. Barbie är eftertraktad inte bara som leksak utan också som samlarobjekt och många som besökte mässan var ute efter att fynda. Tre elever från turistlinjen i Osby fanns på plats som värdinnor och tog emot gästerna, iklädda tidsenliga kläder för att få igång den rätta känslan.

Tillsammans blev samarbetet mellan Brio, Lekoseum och Barberingen en riktig succé. Att Brio var involverad i mässan var en självklarhet eftersom Brio var generalagenter för Barbie när hon lanserades i Sverige. Barbieringen är en förening och samlingsplats för vuxna som samlar på gamla såväl som nya Barbiedockor med medlemmar över hela Sverige och även några från grannlandet Danmark. Totalt ligger medlemsantalet på 146 stycken som träffas med jämna mellanrum på mässor och föreningsmöten.
Evenemanget lockade stora som små leksaksentusiaster. Lisbeth Ryné, eldsjäl och medlem i Barbieringen, var själv värdinna på mässan där hon även värderade Barbiedockor. Hon har varit aktiv i föreningen sedan 1994.

– Det var en riktigt bra uppslutning på mässan i år. Jag skulle gissa på att besöksantalet låg på runt 250 sycken, berättar Lisbeth glatt.
INFO-Bladet tackar Lisbeth Ryné för ett härligt samtal och önskar Barbieringen lycka till med alla kommande mässor!

Text: Lotta Bjärlestam
Bild: Lisbeth Ryné

Föregående artikelHösten går i inredningens tecken
Nästa artikelBiltest – Opel Adam