Patrik med några glada medlemmar.Kristianstad
På Barbackas fritidsgård samlas ungdomar från 10 till 18 år för att umgås, dansa, producera musik och spela olika spel och lekar. Först och främst är det Barbackas egna medlemmar som kommer till fritidsgården, men andra ungdomar brukar också titta inom.

Barbackas fritidsgård tog över caféverksamheten i Kulturhuset år 2005 och drev den tillsammans med Handikappenheten.
– Min uppgift var att starta upp en fritidsgård helt enkelt, berättar Patrik Svensson, föreståndare på Barbacka fritidsgård Kristianstads Fritidsgårdsforum. I och med att vi var ansvariga för caféet blev det mer en caféverksamhet än en fritidsgård, vilket gjorde att ingen besökte själva fritidsgården.
Nu sen en tid tillbaka har fritidsgården bedrivit sin verksamhet i Kulturhusets källare och sedan dess har det blivit mycket bättre.
– Det har blivit en jätteförändring sen vi flyttade ner i källarlokalerna, säger Patrik. Ungdomarna här har varit engagerade i att inreda, och bestämt vilken verksamhet vi skulle ha. Profileringen blev dans och musik och därför har vi en lokal med ljudanläggning, lampor och matta för både dans och teater. Vi har en proffsutrustning för musikproduktion där man kan testa på att göra musik digitalt. Det finns också utrustning för att t.ex. spela in radio, repliker till teater och Dj:a. Man behöver inte ha intresse för musk och dans för att vara på på gården.
Barbacka fritidsgård har inga pedagoger som hjälper ungdomarna utan ungdomarna hjälper varandra och får självklart hjälp av Patrik, Monica, Malsor och Timmy varav de sistnämnda själva är aktiva inom musiken.
Förra året fick arrangörsgruppen CRAZY CLUB utmärkelsen ”Kristianstad Kommuns Förebild”, och Patrik och resten av gänget är väldigt glada och tacksamma för denna utmärkelse.
– Vi har projekt igång hela tiden, både från ungdomarnas sida men också från fritidsgårdens sida, avslutar Patrik med ett leende.
KFGF Barbackas fritidsgård är en ideell förening för Kristianstads ungdomar.

Text & Bild Veronika Brink

Föregående artikelIvögården – mitt i paradiset
Nästa artikelPåsk hos Heikki Bagare