Moa med sin båge under stor koncentration.Moa med sin Compund-båge.När man tänker på bågskytte kanske man tänker på Robin Hood, Hungerspelen eller den animerade serien Modig. Bågskytte är en idrott som i Sverige utövas av cirka 6500 personer. Det låter mycket, trots att den inte kan jämföras ned andra stora sporter som fotboll och handboll.
Jag träffade Roger Andersson, hans fru Anette och deras dotter Moa som alla håller på med bågskytte.
– Det finns olika typer av bågskytte precis som att det finns olika typer av simgrenar, berättar Roger. Det som vi tre skjuter med är Compound. De övriga kategorierna är Recurve, Långbåge och Barebow. Recurve är en OS-gren och en svensk som vann silver i detta är Magnus Pettersson, år 1996.
– Jag började med Bågskytte under mitten av 80-talet, berättar Roger. Det var då jag testade på sporten och sen var jag fast.
Anette berättar att hon spelade fotboll under 20 år och ville efter sin fotbollskarriär testa på en mer individuell sport. Eftersom Roger höll på med sporten blev det ett naturligt val.  Det blev bågskytte.  Nu är hela familjen involverad i sporten. Moas syskon Mia och Jonatan har haft stora framgångar med SM guld, VM silver m.m. Moa, som är yngsta, har under 2012 vunnit JSM inomhus och tavla utomhus.
Inomhus kan man antingen skjuta på en tavla 12 meter bort eller 18 meter, beroende på hur gammal man är. Utomhus kan man skjuta på tavla, i skogen, på jaktbilder eller på 3D-djur.
Trots att sporten är individuell så tävlar man både individuellt och i lag på SM, i respektive ålders- och skjutklass. Sporten kan utövas av alla, ung som gammal och det är aldrig för sent för att börja.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelNyöppnad Kakelbutik i Kristianstad
Nästa artikelTräningstips