Mitt namn är Dag ”Dagge” Wenström och jobbar som COACH för elitidrottare samt på träningscentret i Kristianstad med 34 år erfarenhet av träning och behandling av idrottsskador samt förebyggande träning. Den här gången sänder jag mer tankarna för att undvika skador eller undvika att få men för livet av träningen. I Sverige idag är belastningsskadorna ett problem i samhället, många miljoner går till detta på grund av bl.a. fel träning av sina motionsvanor. En svensk idag sitter/ligger i snitt 20 timmar om dagen.  Så därför behöver vi några timmar stående och gärna via motion. Tänk på att ta hjälp av proffs och skapa bästa förutsättningar för ett bra liv.
Träning på gym!
Gym med maskiner, kanske frivikter eller med kroppen? Hitta en form som passar ditt mål samt att det skall vara roligt. Den träningen som många gillar är coachad gruppträning och det som växer mest i världen idag. Viktigt är tekniken och detaljerna här, annars så kan belastningen bli fel och skador kommer. Träningen är ofta stående, inga maskiner utan kroppen är vikten. Mycket skonsammare för skador och sliter inte i muskelstrukturen.
Vila i träningen
Tänk på att om man skall prestera i träning och även på jobbet/skolan och då är sömnen och energi mycket viktig. Regelbunden sömn som 6 – 8 timmar är mycket viktig för då jobbar kroppen med olika processer som läkning av skador/infektioner mm. Kosten är viktig, planera efter matcirkeln alla sju livsmedelsgrupper och på tallriksmodellen, då får man rätt näring och energi.
Tänk på att!
Träningen skall inte ge skador utan ett rikare liv och att man mår bra, man skall inte ha ont eller må allmänt dåligt. Ha sunt förnuft och kanske ta hjälp av en coach så blir träningen mycket roligare. Grunden i all träning är att den skall vara rolig och motiverande annars så lägger vi tiden på annat. Lycka till och träna väl!
Fyscoachen
Dagge

Föregående artikelBågskytte är sporten som är rakt på sak
Nästa artikelEnergitips, rum för rum