Efter höstlovet 2010 sattes planeringen igång. Ja, planeringen kring vad som skulle bli en föreställning där Askungen står i centrum.

askkungen-1

Regissörer tillika skådespelare är eleverna från Barn- och Fritidslinjen på Stenforsaskolan i Sibbhult. De tretton eleverna i klass 1 har gjort allt från planering till färdig teater. Och det är alltså dessa elever som agerar Askungen, Styvmodern, de elaka systrarna med flera.

Dagen till ära är årskurs 1 och 2 på Kviingeskolan från Hanaskog inbjudna att agera publik. Förutom denna föreställning har det gjorts ytterligare sex. Sex stycken för skolklasser och en för allmänheten.

Det vi får skåda är Askungen i en lite modernare version. Allt börjar med att Askungen fixar frukost till styvmodern och de elaka systrarna medan hos själv får fortsätta städa. Nästa uppdrag för henne blir att tvätta katten Lucifer som inte alls tycker detta behövs, då han ju badade i julas. Ett meddelande kommer från Kungen att alla singeltjejer är bjudna på maskeradbal i kungahuset. Askungen frågar om hon får följa med men styvmodern tycker att hon skulle städa och feja och så ska hon minsann sortera hennes dataspel först.

Askungen har ju heller ingen klänning men detta fixar de fyra mössen till, precis som i den riktiga sagan. De stygga styvsystrarna gillar dock inte detta utan sliter sönder den fina klänningen. Men då kommer fen och räddar situationen och fixar fram såväl en ny klänning som en busshållsplats varifrån Askungen kan ta bussen till balen.

På balen är det ingen som känner igen Askungen och hon dansar disco och har kul. När klockan så smångingom slår tolv springer hon iväg och tappar sin handske, ja inte skon som i den traditionella sagan. Handsken plockas upp av prinsen och jakten börjar på dess rättare ägare.

Prinsen hittar sin prinsessa till slut, till styvmoderns stora förtret. De gifter sig och nio månader senare kommer elva små kungabarn till världen. Eller rättare sagt, tio barn och en bäver. Efter ett lyckligt slut är alla nöjda och glada. Ja, till och med hos den stygga styvmodern kan man skymta ett leende.

askkungen-2

askkungen-3

Text & Bild Paulina Bengtsson

Föregående artikelPulsen slår i Östra Göinge
Nästa artikelÖlhallen i Karlshamn – Bland de äldsta i Sverige