Erwin Pleininger och Ölhallens ägare Mohamad Elmaliji
Erwin Pleininger och Ölhallens ägare Mohamad Elmaliji

Ölhallen på Ågatan öppnade redan 1924 och är bland de äldsta kvarvarande ölhallarna i Sverige. Vad var naturligare än att placera den nära hamnen och alla de människor som då var verksamma där.

Idag är hamnlivet förändrat, transporterna går inte längre sjövägen och den båttrafik som ännu finns anlöper främst den moderna Stillerydshamnen. Ölhallen har i många år besökts av trogna stamgäster. Här finns en stor väggmålning som är bevarad och den målades 1938 och på bilderna kan man se hur öltillverkningen från humle till lastbilsutkörning av det färdiga ölet gick till. Ölhallen ägs av Mohamad Elmaliji sedan slutet av 2008. Innan han öppnade i januari 2009 var det stängt några månader för en renovering. Idag är de 4 stycken anställda.

Jag pratar med deras välrenommerade kock, Erwin Pleininger, kommer ursprungligen från Österrike, som har jobbat på ett flertal restauranger i Karlshamn innan han började på Ölhallen.

– Här serverar vi husmanskost från hela Europa och allt lagas från grunden, vi använder inga halvfabrikat, säger Erwin och fortsätter. Mest kända är vi för Ölhallens Specialmacka som har hängt med i många år och den serveras på kvällen. Från klockan elva serverar vi dagens rätt fram till halv tre och klockan fyra till sju har vi Happy Our.

De visar även stora matcher inom fotboll såsom ligamatcher från serie A och Italien, hockey, tennis och trav för de har två storbildskärmar och ett antal mindre tv skärmar.

Kommer man sista helgen i varje månad får man njuta av ett liveband och närmast är det One 58 som uppträder den 26 februari. Kommer man första helgen i varje månad så bjuds man på en trubadur och den 5 mars kommer Trubadurerna Malin Och Kjell. Vill du se mera gå in på www.olhallen.se På sommaren kan man njuta av lugnet med en kall öl och god mat på innergården och det ser vi fram emot och hoppas våren kommer snart.

Ölhallen, Ågatan 14 1924 (foto: Karlshamns Museum)
Ölhallen, Ågatan 14 1924 (foto: Karlshamns Museum)
Ölhallen, Ågatan 14 2011
Ölhallen, Ågatan 14 2011

Text och bild Carina Breiner

Föregående artikelAskungen fick sin prins till slut
Nästa artikelMilla Tipsar