Annika Östberg

Sölvesborg
Hur börjar man om vid sextio och hur förlåter man sig själv? Går det att försonas med sitt förflutna, och hur finner man hopp när allt känns svart?
Annikas barndom är fylld med lek, bullar och bus. Så plötsligt en dag blir Annika ensam då hennes mamma gifter sig med en Amerikansk man och Annika, 11 år gammal flyttar till USA med sin mamma och nya styvfar. Undan för undan dras Annika in i kretsar där kriminalitet och droger hör vardagen till – en vardag som blir allt mer komplicerad och destruktiv. Det hela leder till att Annika blir dömd till livstids fängelse för medhjälp till mord; ett mord som dåvarande pojkvännen begått. Annika är endast 27 år gammal när hon blir dömd att spendera resten av sitt liv bakom lås och bom.
Vad händer med en människa som under så många år umgås med sina egna tankar och känslor som enda sällskap? Hur förhåller man sig till friheten, hur finner man förlåtelse och försonas med det förflutna?
Annikas föreläsning handlar om att finna hopp när allt känns förgäves, om återkomsten till
friheten, vardagen och livet efter att ha suttit 28 år i ett amerikanskt delstatsfängelse.
Det är en inspirerande och starkt berörande föreläsning om sina erfarenheter, sin livsresas lärdomar och om de händelser som hjälpt henne att gå vidare när allt kändes förgäves.
Hennes berättelse är stundvis mörk, men mitt i mörkret finns det hopp vilket är något som Annikas är noga med att förmedla.
Hon berättar öppet om den tuffa tiden i fängelsets hierarkiska miljö: om brottsdömda kvinnor som blev hennes vänner, och som lämnades kvar då hon 2009 flyttades till ett svenskt fängelse. Två år innan frisläppningen.
Ta chansen att få höra Annikas fascinerande föreläsning om utsatthet, utanförskap, om ögonblick som förändrar livet, om vägen tillbaka och om att se en ljus framtid trots ett mörkt förflutet. Detta är en stark, berörande och hoppingivande föreläsning om en unik livshistoria som alla kan dra lärdomar från och låta sig inspireras av.
Välkommen till Annika Östbergs föreläsning, 28 september 19:00. OBS, begränsat antal platser. Entré 169 kr.
Text & Foto: Johanna Nordlund,
Athenas AB

Föregående artikelFöreningen Humlebygget med Humletorkan
Nästa artikelTotal ombyggnad hos Ekonomigolv