Humletorkan

Näsum
Föreningen Humlebygget har sin verksamhet i Humletorkan i Näsum och har varit verksam sedan 1992. Humletorkan är en fin gammal byggnad som byggdes 1926 och är den enda torkan som finns i Sverige.
Humletorkans verksamhet började på allvar med bygden kring Näsum som centrum. Som mest fanns det år 1927, 78 odlare av humle i Näsum. Bönderna som skrev på odlingskontrakt fick löfte om fria plantor, fri konstgödsel, jordhyra med 10 öre per planta och en hel krona för varje humlestör.

Humlekottar, på en honplanta.

Torkad humle skulle ersättas med 10 kronor per kg, att det sen gick åt en oherrans massa humle till ett kilo torr vara var bönderna lyckligt ovetandes om. Mest humleplantor fanns det år 1950, 34 000 plantor. De mindre odlarna hade runt 200 stänger och de största odlarna hade runt 5 000. Som mest lämnade Humletorkan åtta ton humle per år. Den inhemska odlingen ökade fram till andra världskriget men efter krigsslutet ökade istället importen och de svenska odlarna upphörde tyvärr med sin verksamhet.
Idag fungerar Humletorkan som café, vandrarhem, uthyrning av festlokal och utställningslokal.
Föreningen Humlebygget som i dag äger byggnaden försöker att hålla traditionen vid liv genom att odla humle som sedan torkas i humletorkan enligt gammalt vis. Under odlingssäsongen binds plantorna upp, vattnas, ogräs plockas och ibland måste man tyvärr även spruta mot ohyra.
Humleplantan är antingen en han eller hon planta, så varje planta är enkönad. Enda chansen att skilja dem åt är i juli när de blommar. Honblomman har en oansenlig blekgrön blomma medan hanplantan har en stor vit plym med massor av frömjöl som ryker omkring om man skakar den.
Hanplantorna brukar huggas ner då de inte bidrar med något till odlingen. I månadsskiftet augusti – september är det dags att skära ner rankorna och humlet ska plockas.
Föreningens tradition har alltid varit att allmänheten och klass 4 i Näsums skola bjuds in för att plocka humlet för hand och sedan torka det i torkan. Det brukar bjudas på underhållning och god mat denna dag. Tyvärr är pandemin en anledning till att vi inte kunnat hålla traditionen med humleplockningen vid liv de sista åren.
Men även en torr vår och sedan för mycket regn och blåst har gjort att humlekottarna inte hållit tillräckligt bra kvalitet. Normal skörd för föreningen brukar annars ligga på mellan 200 – 400 kilo som efter torkning krymper till ungefär en femtedel. Även i år har vädret förstört plantorna så det blir ingen humleplockning 2023.
Humlecafét som är öppet under sommarhalvåret säljer hembakade kakor som är mycket populära, samt driver vandrarhemmet i byggnaden. Cafét har öppet på söndagar september månad ut.
Föreningen Humlebygget försöker nu få yngre personer intresserade av föreningen då medelåldern på medlemmarna är hög. Föreningen kommer att hålla en Loppmarknad i de fina lokalerna den 14 oktober klockan 10.00 – 14.00. Vi hoppas att många vill boka bord och komma och sälja det som man inte använder längre. Hoppas även på många besökare som vill göra lite fynd och samtidigt passa på att ta en fika på Humlecafét som kommer sälja sina goda, välkända kakor. Samtidigt kan man njuta av den unika byggnaden och naturen runt omkring.
Föreningen planerar just nu för ett evenemang, där man framåt våren kommer att bjuda in sina medlemmar till en ölprovning och en vinprovning.
ÄR DU INTRESSERAD AV VÅR VERKSAMHET?
Stöd oss gärna genom att bli medlem. 100 kr per person eller 150 kt per familj. Föreningen söker även personer som vill ingå i vår styrelse och ge oss lite nua idéer inför framtiden.
Inbetalning görs via
BG 5366-2060 eller
Swish 123 290 54 46
Har du några funderingar?
Kontakta gärna
Pia Bergman 0721-874708
Eller
Johanna Bergman 0734-227255

Föregående artikelMickes Tivolivat – en mycket lyckad tillställning!
Nästa artikelAnnika Östberg: ”Att se ljuset i det svarta”