Janerik Lundqvist har blivit erkänd som den svenska Leonard Cohen.Han har blivit kallad den svenska Leonard Cohen och lovorden har haglat från kritikerna. Och inte bara det, Leonard Cohen själv har bara pratat positivt om Janerik Lundqvist. Han berättar hur allt började.
– Jag hade en god vän vid namn Bengt Witte, som tyckte att jag lät som Leonard Cohen när jag sjöng, säger Janerik.  Jag tänkte; Låter jag verkligen så långsamt och släpigt?
Sven Wolter hade vid den här tiden gjort en cover på Leonard Cohens; ”I’m your man”, som hette; ”Någon sorts man” i svensk version.
– Jag tänkte att jag åtminstone kan
sjunga lika bra som Sven Wolter,
berättar Janerik.
Janerik började sjunga ihop med
bandet Unicum och deras första
nationella spelning var i radio på Öland.
– I samband med detta kom jag i kontakt med en mycket duktig gitarrpedagog vid namn Peter Stirner och började spela med honom, säger Janerik.
Efter en del spelningar i både Sverige och Norge åkte Janerik till USA med familjen.
I Montreal i Canada var det ett stort Leonard Cohenevenemang och Janerik skickade en inspelning på sig själv till en radiostation i Canada som gav bra respons. Så åkte han till Montreal för att upplev Cohenfestivalen. Han gick upp sist på scenen och framförde ”Ta min vals”. Publiken var vild och galen och efter det gick Janeriks musikkarriär bara uppåt.
Janerik har fans över hela Europa och även i USA har folk fallit för den
svenske rösten.
Idag spelar Janerik där han vill och nästa aktuella evenemang är en spelning med mat på Bäckaskog slott den 2 mars klockan 17.00 och efter det Brunnen i Arkelstorp den 10 april.
Det blir förmodligen det närmaste vi kommer Leonard Cohen här i
trakterna, så ta chansen att lyssna på Janerik Lundqvist, den svenska Leonard Cohen.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelTeam Pil – Allt inom häst
Nästa artikelAnne-Lie’s Ost & Delikatess blir Mandelträdet Ost & Delikatess