Våren är här och utesäsongen för ponnyryttarna har börjat. Nu är det dags för ungdomarna att satsa allt på banan mellan hindren för att jaga de röda segertäckena.

Tävlingen Ridsport Ponny Cup, som Tidningen Ridsport står bakom, har varit väldigt populär bland ponnyryttarna sedan sin start 1991. Den består av sex deltävlingar runt om i landet, med en final på Årsta Runsten. Ryttarna samlar poäng genom att placera sig högt i kvalen. Det är endast ryttarna med högst poäng efter alla deltävlingar som får rida finalen.

Drpc-024-cmyken första kvaltävlingen går av stapeln den 16/5 och arrangeras av Fjälkestad Ridklubb. Fjälkestad är en liten klubb som drivs av ideellt arbete, trots det har föreningen mycket erfarenhet av att driva just en sådan här stor tävling. Det är nämligen deras femte år som arrangörer av en deltävling i Ridsport Ponny Cup.

– Det krävs stor förberedelse innan allt är klart, berättar Anna- Marie Nilsson, sittandes i tävlingssektionen. Vi kommer att behöva cirka 35 av våra medlemmar som funktionärer.

Det är många olika arbetsuppgifter som krävs för att kunna genomföra en tävling. Det är allt ifrån parkeringsvakter till köksansvarig och däremellan någon som släpper in ekipagen på banan och någon som tar tiden på deras ritter.

För att tävlingen ska bli så bra som möjligt måste allt vara i bästa skick. Den stora gräsbanan måste prepareras så att den håller för alla hästar som galopperar på den. Den ska gödas, dresseras, tumlas och vältras.
– Våra förhoppningar är att ryttarna ska trivas på vår anläggning och vilja komma tillbaka. Vi gör alltid vårt bästa för att få ihop allting, fortsätter Anna-Marie.

Det finns boxar till 60 hästar som kan bo över på tävlingsplatsen. Många ryttare sover i sin hästlastbil eller husvagn med sin familj. Säkerheten är väldigt viktig och det finns flera sjukvårdare inom föreningen som finns på plats under tävlingsdagarna. Ridklubben har hållit på med att bygga sitt ridhus sedan mars 2014 och det stod klart i december samma år.

– Både ridhuset och alla stora tävlingar vi arrangerar är något vi i ridklubben är stolta över oss själva för, säger Anna-Marie, sittandes i tävlingssektionen.

Ridsport Ponny Cup-klassen som lockar mest starter och åskådare går på lördagen och är av svårgradigheten Nationell. På söndagen anslutas dagen med två Lokala klasser, som är anpassade för ryttare på en lite lägre nivå. Fjälkestads helg är anpassad för alla ponnyryttare till och med 20 år.

Text: Linnea Bengtsson, Fröknegårdskolan
Bild: Fjälkestad Ridklubb

Föregående artikelVälkomna ren med rent tak och fasad
Nästa artikelFjälkingedagen 30 maj