Här skapades gravdekorationer tillsammans

Kristianstad
Samtalsträffar i Kristianstad startades upp av mig (Gunilla) och Sofie. Det hela började med att jag i början på 2012 fick ett samtal från kansliet i huvudföreningen VSFB om en inbjudan till en helg i Göteborg för blivande stödpersoner.

Årets ljushjärta 2017

Jag hittade VSFB på nätet ganska snabbt efter att vi förlorade vår äldste son 2005. Jag letade i min förtvivlan på nätet efter andra som också förlorat barn.
I Kristianstad fanns ingen fysisk grupp. Närmaste fanns i Malmö och att köra dit kändes för långt.
Under mina första år tog jag hjälp av olika livlinor förutom VSFB. Deltog i en lokal sorgegrupp för föräldrar anordnad av diakonen i Fjälkinge församling.
Där träffade jag Sofie som liksom jag hade förlorat ett barn, sin äldste son 2008. Vi bodde i byarna bredvid varandra och började umgås.
En fredag i mars 2012 tog vi tåget till Göteborg, spända och nervösa inför vad som väntade oss under utvecklingshelgen för blivande stödpersoner.
Sofie och jag träffade många änglaföräldrar, blev bortskämda med medkänsla av VSFB. Vi fick stödmaterial och tankar med oss hem i bagaget. Vår inspiration var på topp.
Vi ville gärna starta upp samtalsgrupp i Kristianstad och ge föräldrar som förlorat barn det stöd som vi själva inte fick när vi förlorade våra barn.

En av våra ljuständingar

Slutligen hittade vi en lokal vi kunde låna och i september 2012 var det ”premiär” för vår första samtalsträff. Vi anordnade sedan träffar varje månad.
Fler föräldrar som förlorat barn hittade föreningen och vi kände under kommande år att fler stödpersoner behövdes till vårt ideella arbete.
När vi blev fem uppfyllde vi kravet att kunna bilda sektion och styrelse och då kunna skaffa bankgiro, söka bidrag, ordna föreläsningar och aktiviteter.
Med handledning och hjälp från Göteborg blev det klart att vi blev godkända som sektion VSFB Kristianstad 2015.
Det dök upp ekonomiska bidrag samt gåvor från bl.a. från Lions Kristianstad, Lions Sölvesborg, Lions Åhus m.fl.
Bland trogna sponsorer återfinns Lions Club Kristianstad, Kristianstadsbladet och SEB i Kristianstad. Sedan förra året har INFO-Bladet satt in vår annons i tidningen.

Ballonger som skickas iväg

2023 blev vår sektion godkänd som viktig förening och beviljades ekonomiskt bidrag från Kristianstads Kommun.
Av aktiviteter kan nämnas ljuständningar i olika kyrkor inom Fjälkinge församling, göra egna gravdekorationer hos florist, bowlingkvällar, ljuspyssel på några av träffarna och årligen återkommande är picknicken med ballongsläpp i Tivoliparken i Kristianstad.
Vi har anordnat flertalet föreläsningar med olika teman. I våras hade vi Ullakarin Nyberg, en av Sveriges främsta suicidforskare även känd från TV som föreläste om suicidprevention
och i höstas föreläste vår medlem Anders om händelsen med dottern och barnbarnen och bakgrunden till boken ”Min mörka sanning”.
Under de senaste åren har medlemmarna ökat. Ibland har vi varit upp mot 25 personer på de månatliga samtalsträffarna.
Vi har och har haft föräldrar från hela Skåne, Blekinge och även Småland.
Stödpersoner och aktiva i VSFB Kristianstad är Sofie, Gunilla, Marie, Mari, Nettan och Cecilia.
www,vsfb.se mail:kristianstad@vsfb.se

Text: Gunilla Karlsson
Foto: Privat

Föregående artikelADHD/ADD Råd för hur du tar hand om dig själv
Nästa artikelFrån sommartorp till året runt gård