Ett smultronställe högt uppe på Ryssberget som stod tomt i över 25 år innan det renoverades. Här är det renoverat.

Näsum
Under år 2009 låg det ett torp högt uppe på Ryssberget ute till salu. Det hade stått tomt i över 25 år och det var ett mycket stort projekt för den som vill ta sig an det.

Torpet innan renovering med en vildvuxen trädgård

Det var ett spännande hus som hade flyttats dit från Axeltorp 1813. Det krävdes totalrenovering både exteriört och interiört både på boningshus och de två längorna, även trädgården krävde en hel del kärlek då den var helt vildvuxen.
Roijne som letat ett ställe på landet under en tid åkte och tittade på objektet och blev intresserad. Han rådfrågade en kompis som hade renoverat ett lantställe om detta objekt och hans svar var att det kommer att krävas mycket jobb och många arbetstimmar, men det har potential och har ett mycket bra läge.
Roijne vann budgivningen och hade många timmars jobb under några år framöver.

Trädgård med hemmabyggt spabad

Han började prenumerera på tidningen Gård och Torp för att få tips och råd samt hjälp med idéer. Hans pappa hade sagt hatten först och rocken sen för att slippa massor av efterjobb. Roijne har jobbat i över 30 år som plåtslagare, så det var bara till att riva det gamla söndriga vasstaket och takstolarna och på med ett nytt fint plåttak i gammaldags stil. Stora delar av panelen på huset behövde bytas, panelen på norrsidan var bra så den sattes på södersidan, resten av huset fick det bli ny panel på. El och vatten fanns men var inget att ha så det blev till att fixa ny dragning av elen samt nytt vatten och nya avlopp. Sen var det dags för en ny toalett och ett nytt kök, den delen av renoveringen tog nästan ett år. Mitten av huset öppnades upp till taknocken och fram kom de gamla takbjälkarna som var tapetserade så nu var det bara att på med stålborste och skrapa för att få fram träbjälken, tufft jobb men det var det värt för det blev mycket fint.

Kaminen som mannen lämnade

Hela torpet är renoverat för att bevara den gamla stilen. De trägolv och träväggar som var något att ha fick vara kvar. I huset satt fönster från 60-talet, men ute i längan hittade Roijne de gamla fönstren med handblåsta glas från 1800-talet så de renoverades upp och sattes in.
En helg när Roijne var i torpet och renoverade dök det upp en man och han hade en kamin med sig. Mannen sa att denna ska du ha för den tillhör huset.

Eftersom huset stått olåst i många år så försvann det saker från det. Mannen var en släkting till kvinnan som hade bott sist på stället och tittade till det mellan varven innan det blev sålt. Han tänkte att kaminen ska de inte ta utan den ska de ha som köper torpet. Det tog ungefär fem år att total renovera boningshuset på fritiden.

Bilder inifrån boningshuset

Sen var det dags för den stora längan som var totalt fallfärdig. Container beställdes för att slänga skräp. Allt gammalt som var något att ha sparades. Höloftet fick ett nytt golv och stall för hästar gjordes. Även på längan fick man byta ut panelen och delar av taket. Den stora logen blev ett uterum där de gamla takstolarna från huset användes som inredning. Gamla spröjsade fönster renoverades och sattes in. Det tog tre år att renovera stora längan. Den lilla längan fick också ny panel. Brygghuset som hade endast ett jordgolv fick nytt betonggolv och isolerades samt fick el indragen och nu fungerar det som snickarverkstad. I brygghuset fanns också en gammal bakugn som gjordes iordning så nu kan man använda den till att baka i. Det tog ca ett år att renovera lilla längan.

Bilder inifrån boningshuset

Nästa projekt var att anlägga en trädgård och på den kom en fin hemmabyggd åtta kantig vedeldad bastu och intill den finns en vedeldad badtunna.
Det saknades garage och vedbod så det sista projektet var att bygga en ny dubbelcarport med vedbod som byggdes intill stora längan och fick samma taklutning som övriga byggnader så att det skulle bara en röd tråd och en sammanhörande helhet genom byggnaderna. Taket på carporten blev i samma stil som på boningshuset.
Idag har det lilla torpet blivit en gård med hund, katter, hästar och höns.

Innan renoveringen
Bygge av carport

Text: Monica Oredsson
Foto: Privat

Bygge av carport
Efter reonveringen
Innan renovering
Efter reonveringen

 

Föregående artikelHistorien om VSFB Kristianstad – Föreningen Vi Som Förlorat Barn
Nästa artikelEn lagom mix av nytt och nostalgi i Ghostbusters Frozen Empire