Villa utsikten.

Det finns ett sommarcafé i Karlshamn som har oslagbar utsikt. Tänker naturligtvis på Villa utsiktens café vid strandpromenaden.

Huset påminner om Pippi Långstrumps Villa villerkulla, med mycket färg, utsmyckning och karaktär. Ett hus man blir glad av och som funnits sedan 1860. Det är ett av de äldsta husen i Vägga parken. Huset var från början en sommarstuga på ett plan, men i början av 1900-talet byggdes det till ytterligare en våning. Redan 1893 startades caféverksamhet där. Då kostade en bulle 6 öre. Det är imponerande ändå att huset fortfarande används till caféverksamhet efter alla år.

Utsikten från Villa utsikten är slående och har en hel del sittplatser för fika.

Sedan 2010 ägs Villa utsikten av makarna Helen och Samuel Lindgren. De har verkligen fått caféet levande med konstutställningar och musikuppträden. Allt för att få extra härlig stämning. Fikautbudet är hembakat men det kan även ordnas mer matiga alternativ såsom pajer, baguetter och våfflor. Utsikten därifrån är magisk med havet som granne, och det är väldigt fridfullt att sitta på en av alla sittplatserna och bara njuta av lugnet och nuet. Med svenska flaggan i topp, båtar som kör till eller ifrån hamninloppet, Kastellet och fåglar som kvackar och kvittrar. Har man inte vädret på sin sida kan man även sitta inomhus eller i uterummet som ligger precis bredvid.

Något som saknas är något lekfullt för barnen. En hopphage, gunga eller något annat enkelt. Då hade även föräldrar kunnat slappna av mer och njuta lite längre.

Strandpromenaden ligger längs caféet så om man vill kan man promenera där och uppleva alltifrån Näsviken, Karl-Oskar och Kristina statyn och kallbadhuset. Perfekt utflykt med både fika och promenad. Nuvarande ägare har försökt sälja verksamheten ett par år men har sagt att de ska driva det vidare tills de hittar en ny köpare. Det är bara att hoppas på att det fortsätter i samma anda så att vi alla kan gå hit nästa sommar och njuta av allt det goda och vackra.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelPennywise sista återkomst på bio
Nästa artikelÅbytröskans tröskande vaknade upp igen