Håkan Hansson på vagnen och Bror Berg hjälps åt att ta hand om höbalarna.

Bror Johansson i Åby, upplät sin gård så att Åbytröskan fick ljudligen visa upp sina kunskaper och vädret kunde man inte klaga på, soligt och fint söndagen den 31 augusti.

Arrangören Bror Johansson hade den stora glädjen att få växa upp i den lilla charmiga byn Åby i Bromölla kommun. Brors intresse för bygdens natur och historia är fortfarande lika brinnande.

Jubileumsbesökare på plats.

Nu är det 30 år sen Byträffen Edenryd Tröskgruppen bildades därav jubileum i år 2019.
Att visa upp den ambulerande tröskan för jubileumsbesökarna blev ett trevligt inslag nu i sommarens slutskede. Tröskgruppen tog oss tillbaka till början av 1920-talet och visade upp hur tröskningen fungerade på den tiden. Den här tröskan fick också går runt på de olika gårdarna förr i tiden, berättade Bror Johansson.

Man ska inte glömma att utvecklingen har gått i en rasande fart, det som 7–8 man gjorde förr i tiden, gör idag en man med en modern tröskmaskin mycket snabbare och ger större skördar. En utställning med äldre traktorer och jordbruksredskap fanns också att beskåda.
Åskådarna fick verkligen uppleva hur det var i början av 1900-talet, dom var nog glada att dom fick sitta kvar på bänkarna.

Text & Foto: Peter Lennartsson

Föregående artikelVilla utsikten – Caféet som lever upp till sitt namn
Nästa artikelKör bjuder in till workshop