Bräkne-Hoby
Elin Klingstedt har jobbat som egen företagare sedan 2015 då hon utbildade sig till yogalärare och hade klasser specifikt för ryttare.
Hon fascinerades – och frustrerades av – att hennes dåvarande häst hela tiden ville gå på ena sidan av grusvägen och hon kände sig svag och ”sladdrig” i sin ena sida. När hon red för instruktörer fick hon på den tiden bara tips om hur hennes häst skulle gå och inte vad hon själv skulle ändra för att få sin häst att kunna göra så bra ifrån sig tillsammans med henne på ryggen. Efter det har utvecklingen verkligen gått framåt och ryttarkroppen har hamnat under lupp, både rent fysiskt men också utrustning så som sadlar med mera.
Med yogan i ryggen insåg Elin att även hästar sned belastar sig och behöver hjälp för att kunna använda sin kropp optimalt. Ekipaget som helhet blev viktigt för henne och speciellt efter att hon fick tillbaka en unghäst som blivit ”knäpp” under inridningen och börjat bocka och protestera. Det visade sig sen att han hade gaffelbandsinflammation och dessutom en väldigt skev kropp, och då började hon åka och behandla sina hästar hos sin tränare.
Eftersom Elin har 11 hästar i dagsläget blev det väldigt tidskrävande och dyrt att fara runt så hon beslutade sig för att gå en tvåårig utbildning inom osteopati och akupunktur i Malmö. Elin berättar att det var två tuffa år men att hon har fått en fin grund i hästens anatomi och fysiologi och kunskapen har hjälpt henne med hennes egna och andras hästar samt skapat en förståelse för att det kan finnas en anledning till att hästen ”inte gör som den ska”.
Just nu jobbar hon delvis med yoga för ryttare och för andra som vill hitta tillbaka till kropp och andetag. Hon åker även ut ambulerande och behandlar hästar och hon vidareutbildar sig just nu inom hund för att kunna erbjuda samma tjänster där.
Vi frågar Elin hur hon tror framtiden ser ut? Inom ett par år jobbar jag mer med hund rehab och fortsätter köra ut till hästkunder, kanske även har ett litet rehab stall hemma där jag kan fortsätta hjälpa och bygga upp kunders hästar mer långsiktigt.
Foto: Privat

Föregående artikelChapelle de Céline gästade Blue Note
Nästa artikelHemvändardagen är årets stora dag för hemvändande Bromöllabor