James Ransone, Jay Ryan, Isaiah Mustafa, James McAvoy, Jessica Chastain och Bill Hader. Foto: Brooke Palmer, Warner Bros. Entertainment Inc

27 år efter händelserna under sommaren 1989 kommer Det (Bill Skarsgård) tillbaka.
Losers Club håller sitt löfte och återvänder till Derry för att sätta stopp för ondskan en gång för alla, men vad de inte vet är att Det den här gången är både starkare och grymmare än någonsin. År 1990 kom den första filmatiseringen med Tim Curry i rollen som den ondskefulla mordintresserade clownen Pennywise.
År 2017 var det dags för en reboot som delade upp boken i två filmer. Så nu kommer vi in i handlingen då barnen ifrån den första filmen har blivit vuxna. De har levt på olika håll i världen och har fått en varierad typ av framgång utanför det fiktiva samhället Derry där de fick handskas med sin skräckfyllda barndom. De svor att komma tillbaka den dag Pennywise ondska skulle väckas till liv igen.
27 år senare sker just detta och det är med motvillighet Losers Club återförenas och många av dem har glömt vad de har varit med om och påminns först när de återkallas till Derry. Filmen “It Chapter Two” uppfyller förväntningarna. Allt verkar mer påkostat än förra gången och svängarna tas ut mer. Man har inte på något vis försökt att kopiera originalet. Istället har man med visuella medel gjort filmen bättre. En scen som exempelvis är skrämmande är när en av filmens karaktärer kommer in i ett spegelhus på ett kusligt tivoli. Där finns det hypnosplattor som snurrar och blinkande ljus som gör att man blir yr. Men man blir samtidigt skrämd av att Pennywise är där ensam med en liten pojke och att pojkens enda räddning är att en av filmens större karaktärer ska komma till hans räddning. Sådana detaljer och nytänkande gör att jag tycker att filmen ger ett starkare intryck hos mig än vad originalfilmen gjorde.
Bill Skarsgård känns självsäker i rollen som Pennywise då han förmedlar ännu mer galenskap i precis lagom mängd. Hans gestaltning av denna mystiska karaktär ger verkligen energi till filmen, samt så gör Losers Club skådisarna filmen intressant. Jessica Chastain som Beverly March får en del väldigt skruvade scener då hon möter sitt förflutna i det hus hon växte upp i. Bill Denbrough som är briljant spelad av James McAvoy får återigen besök av sin döda lillebror. Ben Hanscom (Jay Ryan) som var den mobbade tjockisen i gänget har blivit smal. Bill Hader levererar också som den vuxna humoristen Richie Tozier som har fått en del mörka kontraster. Barndomens bekymmer gör sig påminda, med ouppklarade romanser osv.
Det hoppas mellan förfluten tid och barndom så att man får en hel historia. Vad som också gör filmen bra är att många flummerier ifrån boken är borttagna. Exempelvis så görs Pennywise galaktiska ursprung mindre komplicerat och den sexuella avslutningen av boken uteblir i filmen.
Jag lämnade biografen mycket nöjd. Stephen King i egen hög person dök dessutom upp i en ganska lång scen. Jag kan starkt rekommendera filmen “It Chapter Two”. Det var en underhållande och visuellt vacker skräckfilm som inte försöker att plagiera. Den nästan 3 timmar långa speltiden användes väl till att leverera en mäktig avslutning. 5/5 är mitt betyg till filmen “It Chapter Two”.


Text: Paul Karlsson
Foto: Brooke Palmer, Warner Bros. Entertainment Inc

Föregående artikel”Vägmärken” i Gualövs kyrka
Nästa artikelVilla utsikten – Caféet som lever upp till sitt namn