Agneta och Sten Karlsson från Sävsjö är inne på sitt 15e år på Kolleviks camping.

Karlshamn
Frihet, bekvämlighet och sköna sommarkvällar med vännerna på campingen.

Svenskarna är ett husvagnsälskande folk. Från pyttesmå masonitlådor på 1950 talet till lyxiga vrålvagnar, inte sällan inrett som ett lyxhotellrum med alla faciliteter. Husvagnsfamiljen i Galenskaparnas 1980-talssuccé som i matchande träningsoveraller sjunger ”Klart man ska ha husvagn så är semestern redan klar” och program som Böda Camping har såklart bidragit till att intresset för camping ökar lavinartat.

Många fina husvagnar och förtält på campingen.

Vi har fått i uppdrag av Info-Bladet att testa på den heta trenden att campa och beger oss till Tommy på Asarums Husvagnscenter för att undersöka möjligheten att få låna en husvagn för att prova på campinglivet.

– Självklart ställer jag upp på det, säger Tommy, jag har en nyinbytt jättefin LMC ni kan få testa och vi följer efter Tommy som stolt visar upp vagnen. När jag och min reskamrat Linn går in i husvagnen för att få en rundvandring och ”utbildning” krossas mina egna fördomar direkt. Insidan och upplevelsen kan lätt jämföras med ett flott flerstjärnigt hotellrum. Lite mindre visserligen, men å andra sidan ett hotellrum som jag kan flytta när och vart jag vill. Detta gör mig klart mer positiv till projektet.

Här hämtar vi vår testhusvagn på Asarums Husvagnscenter.

Efter en grundlig genomgång från Tommy kopplar vi på husvagnen. Färden blir inte så lång då vi ska bege oss till Kolleviks camping. Jag (Elin) är väldigt van vid att köra med hästsläp, så att ha en ganska stor husvagn där istället kändes inte som någon större skillnad. Möjligtvis att den kändes mer stabil.

Den korta resan mellan Asarum och Kolleviks Camping gick problemfritt. Väl framme går vi in i den ljusa fräscha receptionen och checkar in. Det är inte semestertider ännu så det är något lugnare nu än vad det är i juni, juli kan jag tänka mig.

När vi kör förbi bommen vaknar nervositeten. Inte för att prova husvagnslivet, utan snarare för att få upp förtältet. Man har ju hört hur vana campare slår sig ner i en solstol och avnjuter ett stort stycke skadeglädje när de ser en nybörjare försöka ställa upp husvagn och förtält. Jag överlåter ratten till Linn, för att hon ska få prova på hur det känns att köra med husvagn. Platsen vi bokat är mellan två andra vagnar. Utan tips från min sida vänder Linn in mellan vagnarna, svänger bilen elegant och smack så är vår husvagn perfekt på plats. När den väl är det krossas även min fördom om andra campares skadeglädje när nybörjarna ska sätta allt på plats.

Vi hinner knappt ur bilen förrän vi blir erbjudna hjälp om allt från hur vi ska få morgonsol till hur man bäst undviker ojämn mark under förtältsgolvet. Om vi hade velat kunde vi satt oss ner i en solstol och fått allting ordnat åt oss. Det ville vi förstås inte. Det här projektet vi fått av INFO-Bladet, att prova campingliv innefattar inte bara husvagnen, utan allt runt omkring. Vi plockar fram förtältet, som är oerhört fint och noggrant nedpackat i en påse.

Vår nervositet inför det fruktade förtältet är dessutom helt obefogad. Om två glada amatörcampare som jag och Linn får allt på plats efter en timme, så kommer andra klara samma sak.

Gunilla och Thomas Andersson från Hässleholm njuter av sitt kaffe i eftermiddagssolen.

Det visar sig till och med vara riktigt roligt att sätta upp tältet och mycket stolta slår vi oss ned i våra solstolar för att njuta av havsluften och glada människors sällskap. Vår plats ligger ganska nära lekplatsen på Kolleviks Camping, och där är ett par yngre barnfamiljer. Våra nya grannar ger oss idel beröm för vår uppsättning.

När vi satt upp bord och stolar gör vi oss hemmastadda i husvagnen, som är en LMC 490 jubileum, som är 5,70 lång. Den har breda, bekväma fasta sängar (långbädd), toalett, varmvatten, ett rejält kök och en jättemysig sittgrupp. Det finns plats för TV både bak i sängdelen och vid sittgruppen. Husvagnens årsmodell är 2017 men invändigt och utvändigt ser den helt ny ut. Hos Asarums Husvagnscenter kostar denna skönhet ”bara” 229000:-. Vilket verkar vara ett mycket bra pris enligt experterna på campingen.

Jag måste erkänna att jag tycker det är jättemysigt i husvagnen och campingen vimlar av trevligt folk. Vi träffar bl.a Gunilla och Thomas Andersson från Hässleholm som ligger här för tredje året. Något längre erfarenhet från Kollevik har Agneta och Sten Karlsson som varit långliggare här i 15 år. Samtliga lovordar alla goda grannar, miljön och den härliga stämningen på campingen Vi grillar vår middag och efter att vi ätit blir vi inbjudna till en av grannarna.

Efter alla intryck somnar vi gott i en säng som är lika skön och behaglig som den hemma. Efter frukosten nästa morgon packar vi ihop allt. Det går lika smidigt som när vi satte upp det. Att prova camping och friluftsliv är någonting jag varmt kan rekommendera till er som inte gjort det innan.

Asarums Husvagnscenter inte bara säljer utan hyr även ut fina vagnar, och det är utmärkt för de som vill prova om husvagnsliv är något för dem. Trots att jag trodde att det inte var något för mig, så vet jag nu att jag vill prova igen. Snart.

Testcampare: Elin & Linn

Föregående artikelBarn hjälper barn
Nästa artikelEn plats i solen hos Coffeehouse