Johan Jacobsson spelar i Elleholms kyrka

Elleholm – Johannes Jacobsson välkomnades av Marco Bonacci, organist i Mörrum och Elleholms församling. Marco Bonacci lät oss förstå att vi hade den stora förmånen att få lyssna till en av de främsta barockviolinisterna – att Johan Jacobsson också är en mästare.

Det fanns inga tryckta program, men med Johannes Jacobsson som presentatör fick vi en liten glimt av hur kompositörerna levde i Europa och Sverige och hur musiken kan få ”fötter” och vandra vidare. Hur den ena musikern inspirerar den andre och vilka konsekvenser det kan få för musiklivet både i Europa och i Sverige.

Lilla Elleholms kyrka som man tror byggdes 1705 och stod färdig ca 1713 är en korsvirkeskyrka och tillhör en av Sveriges många pilgrimskyrkor i Lunds stift.

Precis som pilgrimen vandrar vidare så har musiker rest genom Europa för att finna inspiration och lyssna på andra musiker och kompositörer.

Vilka musiker och tonsättare lyssnade J S Bach på?

Vem kallades för ”Den svenske musikens fader”? Vad gjorde denne person för det svenska musiklivet?

Johan Paul von Westhoff föddes 1656 i Dresden. Hans far var officer och stred för svenskarna i 30-åriga kriget.

Friedrich, som Johan Pauls far hette var också anställd i hovkapellet i Dresden.

Johan Paul Westhoff hade också en mycket bra lärare och var själv en god lärare.

Hans lärare i musik och komposition bodde i Dresden och hette Heinrich Schütz, sångare, tonsättare och organist, som hörde till de främsta under den tidiga barocken. Schütz gjorde en resa till Italien där han kanske träffade operakompositören Claudio Monteverdi och fick ny inspiration.

Johan Paul von Westhoff flyttade till Weimar de sista sex åren av sitt liv och där mötte han
J S Bach. Johan Paul von Westhoff gjorde många resor till Frankrike, Ungern, Österrike och Italien och Sverige.

J P Westhoff dog i Weimar 1705. J P Westhoff har skrivit mycket musik för soloviolin.
Vi fick höra ett stycke med flera satser av Johan Paul von Westhoff.

Johannes Jacobsson hoppar och dansar med stråken, lätt som en vind med stor elegans. Vi som sitter och lyssnar håller nästan andan. Vi blir förflyttade i tiden.

En fjärde mästare och hans violin.

Violinens historia
Säckpipan och nyckelharpan var de vanligaste spelmansinstrumenten i Sverige under den senare medeltiden.

Violinen var mycket populär i Italien i början av 1600-talet och förekom i Sverige ca 1690.
Folkmusiken och spelmansmusiken har alltid influerat den klassiska musiken och hämtat idéer därifrån med melodier och dansanta rytmer.

Vi får höra en partita i 5 satser av J S Bach och får njuta av underbart legatospel (bundet,buret). J S Bach föddes 1685 i Eisenach i Tyskland och dog 1750 i Leipzig.
Han efterlämnade så många odödliga verk som h-mollmässan, Johannespassionen och Juloratoriet…

1703 var Bach violinist i hertig Johann Ernst kammarorkester i Weimar och han anställdes som organist i Arnstadt samma år.

När Johannes stämmer om sin känsliga violin får vi veta att strängarna är gjorda av fårtarmar och därför behöver han stämma lite då och då, när vädret är fuktigt.
Elleholms kyrka har perfekt akustik för denna konsert med sin blandning av trä och putsade väggar.

Johan Helmich Roman föddes i Stockholm 1694 och dog på gården Lilla Haraldsmåla, Ryssby socken i Kalmar län 1758. J H Roman utbildades av sin far, som var en mycket skicklig violinist och sonen fick plats i hovkapellet redan som 12-åring.

Karl XII ”sponsrade” Johan Helmich Roman så han fick möjlighet att studera i England.

Roman var hovkapellmästare, tonsättare, musiker och pedagog. Han var också den förste svenske kompositören som hade internationellt gott rykte med en omfattande verkförteckning: instrumentalt och vokalt. När Roman kom till London fick han genast anställning som violinist vid operan och mötte G F Händel som specialiserade sig på italiensk opera. Den unge Johan Helmich kunde på så sätt studera hur G F Händel jobbade med sångarna och hur han ackompanjerade på cembalo.

Vi fick några ”aptitretare” – kortare stycken till livs av Roman – ”Den svenska musikens fader”. Mycket delikat!

Det blev ett extranummer också: ”Den innersta friden” från östra Jämtland. När konserten är slut välkomnar Johannes oss att få titta närmare på hans barockviolin. Det är flera som passar på att ta den möjligheten innan vi går ut i det stilla regnet.

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Källa: Svensk Musik av Arne Aulin och Herrbert Connor, Från vallåt till Arnljot
J S Bach av Werner Neumann

Föregående artikelBromöllas Släktforskarförening 25!
Nästa artikelVad händer i Läkarvillan?