Läkarvillan som är Hembygdsmuseum.

Kyrkhult – Läkarvillan med sina vackra fönster byggdes 1898 och blev hembygdsmuseum 1982. I Kyrkhult finns det flera byggnader bevarade från tiden då Kyrkhult var en kurort.

Här finns en hel värld att upp-täcka! Jan Ottosson, som är vår expert och guide från Kyrkhults Hembygdsförening visar oss runt och berättar att förr bodde läkaren och hans familj på översta våningen, medan det var mottagning på nedre botten.

Ivar Andersson var en framstående berättare och speleman från Ulvaboda. Ivar Andersson fick namnet ”Berättarkungen” och står modell i en stor glasmonter med en stor örn ”seglandes” över sitt huvud. Örnen sköt Ivar själv i Kyrkhult 1923.

Lasse Holmqvist gjorde en film om Ivar som ”Mannen i skogen” 1963, en mycket uppmärksammad film som sändes i TV. I Amerika levererade Ivar is till illegala ställen och träffade gangsterkungen himself – Al Capone i Chicago. Ivar spelade dragspel för Al Capone, som var mycket nöjd med musiken.

Efter Lasse Holmqvists film vallfärdade både musikforskare och spelemän till Ulvaboda och nu finns det mängder av material på Musikhögskolan i Göteborg, Lunds Universitet och Svenskt Visarkiv. Jan Ottosson har faktiskt träffat ”Berättarkungen från Ulvaboda” många gånger och talar varmt om Ivars fina humor.

I samma rum som ”Berättarkungen” finns en liten lanthandel i miniatyr och en kemikalieaffär. Här finns skrädderi, skomakarverkstad och urmakarverkstad.

Far och son, C J Johansson och Uno Johansson ägnade sig åt urmakeri tillsammans. Fadern arbetade ända till sitt 97:e år och verkstaden var igång i 100 år.

Carl Eldh, den store skulptören har en stor glasmonter tillsammans med sin dotter Brita. Carls fru hette Elise och det finns många kärleksfulla skulpturer av flera familjemedlemmar.

Här finns stora granna affischer på dottern Brita som var både dansös och operasångerska och som kände varmt för sin hembygd. Brita hade ett nummer i Amerika som hon kallade för ”The Singing Statue”, mycket lämpligt som sångerska, dansös och dotter till en skulptör.

Alldeles intill Kyrkhults Kyrka finns familjens Eldhs gravvård med skulpturer av familjen.

Olle Måns Jönsson var bygdekonstnär och har gjort fina målningar i Kyrkhults kyrka.

August Strindberg hörde talas om Olle Jönsson och gjorde honom känd som ”Olle Montanus” i romanen ”Röda Rummet”.

Det finns många saker att upptäcka och allt kan inte beskrivas utan måste upplevas. På övervåningen finns en utställning om film och fotoutrustning samt om Tulseboda Brunn.
Det finns gott om vackra möbler av lokala möbelsnickare och träsnidare som Per Bengtsson i olika rum.

Det spelades mycket dansmusik och brunnsmusik som också lockade folk från när och fjärran. Olle Sander har skrivit både text och musik till ”Tulsebodavalsen”: ”När månen den lyser över Halasjöns vatten”…

Text & Foto: Karin Mattsson-Coll

Föregående artikelTre mästare och en violin med Johannes Jacobsson
Nästa artikelSommarens möten med Kulturföreningen Borres Vänner