En midsommarnattsdröm 2 - Foto: Johan Jansson

Karlshamn
1990 bildades Teatersmedjans amatörförening och genom åren har de aktiverat en stor del barn och ungdomar. Deras verksamhet består till största delen ut av barn och ungdomsgrupper, men även vuxengrupper, daglig verksamhet, skapande skola och diverse kurser och läger.

Barnfestival – Foto: Jonathan Helgesson
En midsommarnattsdröm – Foto: Johan Jansson

Varje år arrangerar föreningen även sommarteater på Karlshamns Kastell som drar publik från hela Blekinge. Men 2020 är ett annorlunda år på grund av pandemin och det mesta är inställt.

Bernardas hus – Foto: Johan Jansson

Föreställningen ”Kungen är död” fick spelat några föreställningar, och ungdomsgrupperna kommer att spela sina föreställningar i höst. Barngrupperna kommer att spela på Lilla Kulturdagen i november och då kommer temat bli ”Sommarteater på Kastellet” eftersom Teatersmedjan firar 30 år.
Barnen kommer att visa en egen kort version av någon av föreställningarna som spelats under de 30 åren som föreningen funnits.

Monster – Foto: Johan Jansson

Teatersmedjan är i behov av fler stödmedlemmar för att föreningen ska kunna fortsätta vara ett andra hem för barn, ungdomar och vuxna. Som stödmedlem får man bland annat tillgång till Teatersmedjan Play där man kan se streamade sommarteatrar och föreställningar som spelats upp genom åren.
Sofia Prytz är dramapedagog på Teatersmedjan och åker bland annat ut till skolor och håller i ”skapande skola”, ett projekt där man introducerar teater och kultur till unga. I vår har de även besökt olika förskolor där de bjöd på en genusbaserad halvtimme, där man pratade om att man inte måste följa normen. Teatersmedjan är omtyckt av både stora och små. Sofia berättar att de som kommer på besök några år efter att de har slutat brukar tala om hur mycket föreningen betytt för dem, eftersom oavsett vad man jobbar med när man blir äldre så har man nytta av sina erfarenheter från Teatersmedjan.
Genom att vara en del utav Teatersmedjan vågar man ta lite mer plats, vara drivande och man känner att man har fått ta ett eget ansvar tidigt.
De har ungdomar som hör av sig på lov och frågar om de kan hjälpa till med något. Många ser det som sitt andra hem och ibland räcker det att bara få vara i huset. Teatersmedjan är ett ställe för personlig utveckling, där man kan leka, skratta och få härlig gemenskap.
Text: Veronica Palmgre

Föregående artikelRing Coronaluren om du behöver en pratstund
Nästa artikelMusikgympa med Svenska kyrkan