Ulrika Klüft tillsammans med dagens deltagare
Karlshamn
Varje torsdag kl 11 spelas det musik, sjungs och gympas med kantorn Ulrika Klüft utanför Carl Gustafs kyrka. Det är rörelser och glädje som står i fokus och alla kan vara med.

Musikgympa utanför Carl Gustavs kyrka

Under dagens träff hälsade Ulrika alla välkomna genom att gå runt och hälsa på alla vid namn och de småpratade. Sedan satte det igång. Musiken var blandad, både fartfyllda och lugna låtar som sjöngs på både svenska och engelska. Texten till en del musik stod på en skärm vilket gjorde att man kunde sjunga med. På så vis blir det både kör och gympa samtidigt. Vaktmästaren har ordnat trästavar som deltagarna kan använda under gympan. Det är ett rörelseredskap som kan användas genom att göra fingergymnastik och genom att greppa. Deltagarna får sitta på stolar, men rörelserna till musiken är många och emellanåt får de stå upp och träna benen.
Musiken strömmar ut genom högtalarna, det spelas ljuva toner från ”En underbar värld” och när låten ”Can’t stop that feeling” spelas och sjunger om solsken, får man verkligen vårkänslor denna soliga, varma och strålande dag. Deltagarna strålar och är mycket engagerade. Ulrika säger till deltagarna ”Ni är ljuvliga”. Då får Ulrika till svar ”Det är en fröjd att titta på dig”.
Musikgympa är en av de största aktiviteterna de har just nu berättar Ulrika Klüft.  Ulrika tror att det beror på att många vill ha en social samvaro, speciellt nu i dessa annorlunda tider. Ett 20 tal personer närvarade på musikgympan och Johanna Rönnholm var en av deltagarna. Det var hennes andra gång här, och hon tycker att det är trevligt för att man får något att göra. Hon berättar även att hon tycker att gympan är bra för att man kan anpassa den efter sina egna förutsättningar. Gympan avslutades med lugn musik där man kunde slappna av.
Det är tredje terminen som Svenska kyrkan i Karlshamn har musikgympa och tack vare den aktiviteten har kyrkan nått människor som de inte når ut till i andra verksamheter.
Här samlas bland annat personer som inte har något arbete att gå till, föräldralediga och pensionärer.

Terminen varar till och med juni och sedan om allt går enligt planerna drar det igång igen efter sommaren.
Text & Foto: Veronica Palmgren
Föregående artikelTeatersmedjan – en plats för utveckling, gemenskap och lek.
Nästa artikelBM Design Center har anställt ny personal