Ashkan Ghods och Ing-Marie Carlsson. Foto: Markus Gårder.

Karlshamn
Bra människor är en komedi som med värme skildrar många människors värsta mardröm, att få sparken och därmed förlora förmågan att försörja sig och sin familj. En historia om de människor som hamnat utanför men som outtröttligt kämpar på och vägrar att ge upp. Den 21 mars kommer föreställningen till Karlshamn.

Ing-Marie Carlsson. Foto: Klara G.

– Jag sträckläste pjäsen och kände för första gången att detta var en pjäs som med sådan respekt, humor och träffsäkerhet skildrade den oro och ängslan som fanns i min egen familj i slutet av månaden när räkningarna skulle betalas och man letade efter de röda prislapparna i mataffären, säger Carl Johan Karlson, regissör.
Den ensamstående mamman Margie Walsh får sparken från sitt jobb i en lågprisbutik eftersom hon så ofta kommer för sent. Att det beror på att hon tar hand om sin dotter, som har är förståndshandikappad, har hennes chef ingen förståelse för. Hennes desperata jakt efter ett nytt jobb leder henne till ungdomskärleken Mike som hon inte har träffat på 20 år.
Bra människor riktar strålkast ren mot de människor som för många haft den största betydelsen men vars historier vi väldigt sällan får höra.

Stina von Sydow. Foto: Markus Gårder.

– Under arbetet med Bra människor så har jag slagits av hur jag själv har tagit åt mig äran av min egen klassresa och mina prestationer och nästan sett ner på min egen mamma som inte gick någon högre utbildning eller skaffade sig något större kapital. När det egentligen till stor del är just min mammas förtjänst att jag befinner mig där jag gör. Hennes ansträngningar, hennes uppoffringar och ambition. Det var hon som hjälpte mig med läxorna efter att själv ha jobbat en hel dag, lagat mat och städat. Det var hon som gick upp tidigt och gjorde matsäck och såg till att jag kom i tid till skolan. Hon tillhör en hel generation kvinnor som aldrig fått den credd eller lön de förtjänat, säger Carl Johan Karlson, regissör.
Bra människor (Good People) är succékomedin skriven av den Pulitzerprisbelönade författaren David Lindsay-Abaire. I huvudrollen möter vi Ing-Marie Carlsson, känd från bl.a. Änglagård och Tre Kronor.
Detta är Carl Johan Karlsons tredje uppsättning på Riksteatern i rollen som hus regissör. Hans tidigare föreställningar för Riksteatern, Katt på hett plåttak och Skimrande vattnet, har fått ett väldigt fint mottagande av både publik och press.
Riksteatern i samarbete med Östgötateatern.

Den 21 mars kl. 19.00 spelas Bra människor på Stadsteatern i Karlshamn. Arrangör är Karlshamns Riksteaterförening.
Medverkande:
Margaret: Ing-Marie Carlsson
Mike: Per Burell
Jean: Lena B Eriksson
Dottie: Stina von Sydow
Stevie: Ashkan Ghods
Kate: Anna Sise
För mer information: www.riksteatern.se/bra-manniskor

Föregående artikelÖstersjöfestivalen – Karlshamns stora folkfest
Nästa artikelVärldskända Bellas Place satsar