Måns Zelmerlöw uppträdde under festivalens 50 års jubileum. Foto: Paul Karlsson

Karlshamn
Vecka 29 brukar bara betyda en sak för de flesta Karlshamnsborna, alla vet vad som händer och frågar någon när Östersjöfestivalen äger rum så är svaret alltid vecka 29!

Karnevalståget är ett populärt inslag i festivalen. Foto: Paul Karlsson

Förra året hade festivalen 50 års jubileum och under just veckan 29 förvandlas Karlshamn till en stor folkfest som bjuder på allt och för alla. En stor fest som även är gratis, drar uppåt 200 000 besökare från hela Sverige och är en stor hemvändarmagnet. Här finns nöjesfält, hantverksmarknad, musik och underhållning, knallar längs med gator och torg, serveringstält och karnevalståg.

Nu när det nya året har tågat in planeras en ny upplaga av festivalen och vad den kommer innehålla. Festivalen brukar inledas med de stora konserterna på Karlshamns torg på onsdagen och så även i år.
Tidigare år har det varit konserter med bland annat Måns Zelmerlöw, Hardcore Superstars, The Hooters, Mustasch och många fler.
Detta året är det veteranen Magnus Uggla som äntrar scenen, gruppen ”Det vet du”, aktuella i Melodifestivalen samt Olle Blomström, även känd som Faråker och är en lokal kändis som ändå gör succé på scenen.

Hantverksmarknad längs med Vinkelgatan. Foto: Paul Karlsson

En nyhet för i år är att under festivalen kommer det även finnas en matfestival vid havet, där tanken är att lyfta fram lokalproducerad mat ifrån hela närområdet, men även ifrån länderna i Baltikum. Här kommer besökare att kunna smaka av, uppleva men även köpa med sig hem. Det kommer även att kunna erbjudas streetfood med lokala råvaror.

För de som är intresserade av hantverk finns det en hantverksmarknad mitt i festivalen. Återkommande inslag i festivalen är karnevalståg, ärtsoppesegling som är en festivaltradition och Carlshamn Classic Car, en veteranbilsutställning.

Regina Lund. Foto: Paul Karlsson

När solen går ner och mörkret lägger sig höjs stämningen på stadens krogar och nattklubbar och överallt hörs sång, musik och skratt. Alla dessa inslag i ett perfekt evenemang som äger rum under årets bästa tid och som sagt så finns det något för alla.

Text: Daniel Sverkersson
Bild: Paul Karlsson

Föregående artikelVi Testar: Nya Hyundai ioniq
Nästa artikelSuccékomedin Bra människor till Stadsteatern