Karlshamn
2013 genomförde Karlshamns Kommun en förstudie för att kartlägga hästnäringen och dess betydelse i kommunen och projektledare var Maria Hjelm Nilsson. Förstudien kartlade antalet företag som livnär sig på hästnäring i kommunen och vilka behov företagarna har.

Hästnäringen i Karlshamn är en stor bransch, de cirka 80 företagen sysselsätter årligen cirka 200 personer på hel eller deltid och omsätter närmre 65 miljoner kronor.
– Förstudien väckte intresse i Blekinges andra kommuner också, berättar Maria, som är projektledare för Hästnäringen i Blekinge. De kommer att genomföra liknande inventeringar och kart-läggningar av företagandet inom hästnäringen. Det företagarna helst vill dock är att bli mer synliga utåt, och därför arrangerar vi den här hästmässan på Karlshamns Ridklubb.

Projektet, Hästnäringen i Blekinge finansieras av Region Blekinge tillsammans med länets samtliga kommuner, och även stora aktörer så som Sparbanken i Karlshamns näringslivsstiftelse, Åryds Sparbanksstiftelse, Coompanion och Nyföretagarcentrum.
– Under hästmässan kommer vi att få se en hel del lokala och regionala aktörer, säger Maria.

Bland annat kommer dressyrtränarna Per och Helene Waaler visa upp sig, hästartisten Tobbe Larsson visar frihetsdressyr med sin häst Nicke, två av Blekinges framgångsrika kuskar, Carina Sandberg och Christina Andersson, kommer att visa och presentera olika typer av körning och länets främsta islandshästryttare och tränare Karin Gunnarsson visar och förklarar skillnaden mellan turridning och träning med islandshästar. Polisrytteriet från Malmö kommer också för att visa hur man tränar polishästar och hur man hittar en häst som passar för den sortens krävande arbete.

Det är en liten del av vad mässan kommer att bjuda på, förutom alla företagare som kommer vara på plats för att visa upp sig och sina varor. Det kommer finnas möjlighet att fika och handla för den som vill det.

Ett besök på Hästmässan i Blekinge är ett måste!

Text: Petra Horning
Bild: Monica Berg

Föregående artikelAvnjut vårsolen under en ny markis
Nästa artikelSkräpplockardagar