Karlshamn
Prästslättens förskola hjälpte världen en bit på väg till en renare miljö när de under vecka 18 samlade ihop skräp från områden runt förskolan.

Sedan 2012 har Håll Sverige Rents Skräppolockardagar varit en del av en global kampanj som går under namnet, Let´s do it! World Cleanup. En kampanj som engagerar och förmedlar hur viktigt det är att skapa en ren miljö och att man bör hålla världen skräpfri.

Bild-1-cmykAnmälan kan skolor och förskolor göra via webben på kampanjens hemsida och här får även ledare, personal och ansvariga material och gratis soppåsar för att kunna anta denna utmaning. Barn och ungdomar samlar skräp i sin omgivning som de sedan sorterar, antingen i sina egna soptunnor på skolorna eller förskolorna, eller om skräpet inte ryms i dessa, vänder sig till sin kommuns återvinningscentraler. De lär sig innebörden av källsortering och vad som händer med miljön om ingen tar hand om allt som inte tillhör växtlivet.

Tillsammans har barnen på Prästslättens Förskola sökt av omgivningen efter all sorts skräp som inte ska vara i naturen. Man hittade pantflaskor, cigarettpaket, konservburkar, ölburkar och en massa plast. De fick ihop hela tre påsar med skräp som de sedan sorterade i förskolans soprum. De äldre barnen fick också vara med och panta de flaskor och burkar som de funnit ute i naturen.

Veckan avslutades med att hela förskolan samlades för att fira och sjunga in våren runt elden vid vindskjulet. En god grillad korv till lunch fick alla duktiga skräpsamlare och diplom delades ut för ett bra jobb.

Text & Bild: Johanna Andersson Lindbom

Föregående artikelStjärnspäckad hästmässa i Blekinge
Nästa artikelDansföreningen Le Piqué hade uppvisning