Asarum

Madde Rumberg är en konstnär från Asarum som har utbildning inom reklam och dekor, bildlärande och era olika hantverkskurser. Skapandet började redan som barn och har fortsatt sedan dess och Madde har utvecklat sig inom olika tekniker. Det är främst måleri och skulptur men även grafik, hantverk, broderi, papiermaché och svartsmide.

Madde Rumberg hämtar inspiration från folklore, naturen ochvärldens alla hörn. I naturen kan man hitta hur mycket som helst från det lilla genom att studera olika saker närmre. En sten är inte bara grå utan kan ha olika mönster, färger och detaljer. Inspirationen kan komma från kusten, öppna landskap, människor runt omkring och stadsmiljöer. Madde berättar att hon inte målar super realistiskt utan mer konkret och abstrakt med mycket färg. Främst akrylfärg men även med mixed media där man blandar olika sorters material.

Mixed media kan exempelvis bestå av målning, collage eller decoupage. Madde arbetar även med alcohol ink och resin målning. Vid skapandet blir det mycket lek, fantasi och glatt där hon försvinner in i en bubbla där tid och rum försvinner.

-Det är meditativt och ett sätt för mig att omarbeta omvärlden, berättar Madde Rudberg. Det är något hon inte kan sluta med för hon behöver det för att kunna uttrycka sig.Det pågår hela tiden en process i huvudet som måste skissas ner.

– Skapandet är ett sätt för mig att kunna få en tanke eller känsla uttryckt och att kunna skapa något med mina händer, berättar Madde Rumberg.

I ca 10 år har hon deltagit i konstrundan i Blekinge och brukar även närvara på andra utställningar. Hon har tidigare haft studiebesök av några småländska elever och dess bildlä-rare som hade utvandrarnas väg som tema. De blev ny kna på tekniken alcohol ink och fick prova på det. När man arbetar med alcoholink har man en liten aska medpipett på ett yupo papper där man duttar på olika droppar i olika färger.

Sedan kan man med hjälp av olika hjälpmedel driva iväg färgen för att skapa olika mönster. Men man har inte riktigt kon-troll på färgen utan man får åka med och se hur det blir. Man måste sluta i tid för annars blir färgerna tråkiga.

Besök gärna Maddes hemsida madderumberg.se för kontaktuppgifter.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikel2021 är friluftslivets år
Nästa artikelFöreningen Åryds friskola köpte skolan för 1 krona