Pulkaåkning i Lingonbacken

Karlshamn

Svenskt Friluftsliv har ett projekt som heter Luften är fri som stöds av Naturvårdsverket. Projektetnns för att få er människor att prova på friluftsliv och för att lära sig mer om allemansrätten.

I dessa tider med pandemin är det många som träffas utomhus. Det är ett ypperligt tillfälle att upptäcka och undersöka vår fina svenska natur. Att kunna tamed sig en matsäck och äta utomhus är ett äventyr i sig och allt smakar mycket bättre när man får frisk luft samtidigt. Det har blivit mycket pulkaåkning och skridskoåkning den här vintern hos barnfamiljer där man kunnat värma sig med varmchoklad när det behövts paus.

Tack vare allemansrätten kan alla vistas i naturen men det handlar inte bara om rättigheter utan man har även skyldigheter där det gäller att visa hänsyn för djur och natur, markägaren och andra besökare. Det är viktigt att tänka på att allt skräp man har med sig ska slängas i en papperskorg eller tas med hem. Skräp hör inte hemma i naturen. På luftenarfri.nu kan man hitta olika aktiviteter varje månad i hela Sverige som belyser olika teman inom friluftsliv.

Under 2021 kommer 150 olika aktörer arrangera olika friluftslivs evenemang för att ge inspiration till att få er att komma ut i naturen. Luften är fri går efter forskning som gjorts som kommit fram till att friluftsliv är bra för folkhälsan eftersom det gör att man rör på sig mer och att man blir mer social och är inte lika isolerad. Friluftsliv behöver inte innebära att man måste åka längre sträckor för att komma ut i naturen, utan det kan även exempelvis vara att besöka närmsta park. Man behöver ingen dyr utrustning utan friluftsliv är något för alla. Det är bara fantasin som sätter gränser.

På Karlshamn kommuns fritidsbibblan kan man låna olika utrustning såsom stormkök, skridskor, pulka och tält. Genom projektet Luften är fri har man kunnat söka bidrag för att kunna utföra regionala och lokala evenemang.

Text & Foto: Veronica Palmgren

 

Föregående artikelPadelfebern finns även i Karlshamn
Nästa artikelSkapande med lek, fantasi och mycket färg