Karlshamn
1987 fick ett tiotal personer med brinnande intresse för sjöfart och sjöfartshistoria en idé om att starta ett Sjöfartsmuseum i Karlshamn.
Sommaren 1994 kunde de första besökarna tas emot efter att eldsjälar lagt ner mycket arbete på att hitta lokal, renovera och att samla på sig saker att visa upp. Tack vare Karlshamns kommun som äger lokalen blev detta en dröm som blev verklighet.
Sjöfartsmuseet är besökt året om av turister från både Sverige och andra länder och drivs av föreningen på ideell basis och har gratis inträde. De senaste 4 åren har besöksantalet ökat berättar Anders Lundqvist som är ordförande i föreningen.
Museet har blivit utnämnd i en ”10 i topp” lista där de hamnade på 4:e plats och är även Blekinges mest besökta museum. De har en väldigt aktiv marknadsföring genom sin hemsida och på Facebook. Byggnaden som museet är i är en gammal tobakslada som har anor från 1870-talet. Genom åren har det tillkommit många föremål och i museet finns bland annat äldre sjöfart, dieselmotor, skeppshandel, modell över Sternövarvet, utvandrartema, fisketema och fullt av berättelser. Ibland får skeppshunden
Tyra följa med sin husse Johan till jobbet och hon har blivit utnämnd till matros och ingår i besättningen.
I museet finns Utvandrartema och där kan man läsa intressant historia om hur tusentals svenskar reste till Danmark och Tyskland när de inte hade råd med Amerikabiljett i hopp om att tjäna pengar och för att få ett bättre liv. I Wilhelm Mobergs roman Utvandrarna åkte Karl-Oskar och Kristina med fartyget Charlotta till Amerika. Modellen till det fiktiva fartyget finns att beskåda på Sjöfartsmuseet.
Arne Andersson började att fotografera 1947 och efter hans död efterlämnade han sig ett kulturarv med bilder som speglar både naturen och stadens historia, och dessa bilder har museet fått tillgång till.
Det pågår en insamling för att kunna digitalisera alla bilder genom att investera i kvalitetsscanner och datorutrustning. I nuläget har 40 000 bilder kunnat räddas men det finns många bilder kvar.

Arne Anderssons kameror

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelCoronamilen – ett virtuellt lopp
Nästa artikelJorden Runt-loppet för en bättre värld