Per Gustavsson berättar sagan om guldäpplet med silverbladen.

Karlshamn
Per Gustavsson, sagoberättare och författare besökte elever på skolan i början av februari. Vi blev inbjudna till att besöka just förskoleklassen Röd.

Skolans egna knattereportrar Alva och Oscar.

När vi anlände till skolan står skolans egna ”knattereportrar” Alva Kulle och Oscar Kullberg vid skolans entré som tar emot oss. Det var Alva som kontaktade oss på INFO-Bladet. Vi frågar vad det innebär att vara knatterepporter.

-Vi får bland annat vara med och bestämma vad som ska synas på våra digitala informationstavlor vid skolans entré, säger Alva och pekar på skärmen.

-Vi får även ta emot folk från tidningen när dom kommer hit, som idag, ler Oscar.

Alva och Oscar går båda i fjärde klass här på skolan och berättar att dom blev knattereportar genom att dom lottades fram. Dom är även med och bestämmer vad som ska publiceras på skolans egna blogg, ”Prästslättsskolans vänskap och må bra blogg”.

Vi blir ledda in till förskoleklassen Röds klassrum. Här väntar Per Gustavsson som förbereder sig för berättarstund.

Per berättar att han tidigare jobbade som barnbibliotekarie i Ljungby, men sedan snart 30 år jobbar som sagoberättare på heltid. Han besöker bland annat bibliotek, skolor och förskolor, fester och konferenser. Han berättar sagor, sägner, spökhistorier och andra berättelser för både barn, ungdomar och vuxna runt om i landet. Vid tillfällen blir det även berättarverkstad, där man leker och berättar sagor med kroppen tillsammans. När han berättar framträder han ofta som sagoberättaren Mickel i Långhult. Han har även skrivit flertalet böcker och belönats med flera priser för sitt arbete.

När barnen kommer in i klassrummet tillsammans med deras lärare Janet Kjellsson, har det släckts ner och tänds ett stearinljus för stämningens skull, Per berättar för barnen vem han är och frågar barnen hur en saga brukar börja.

-Det var en gång! Hör man hela klassen utropa.

Per ger en stor inlevelse och barnen lyssnar tålmodigt på några berättelser som ”sagan om guldäpplet och silverbladen”. Barnen får även vara med och gissa på vad som händer härnäst.

-Hur slutar en saga då, frågar Per.

-Snipp snapp snut, så var sagan slut! Ropar barnen.

Per avslutar med att dela ut kort till alla barnen och frågar dom om dom ser något speciellt på kortet.

Flera utav barnen svarar. –Det är en grotta. – Det är du med en käpp. – En drake eller en häst.

-Just det, tittar man noga på kortet så ser det precis ut som en häst i bakgrunden och sägner säger att det bodde troll i den grottan, avslutar Per.

Alla barnen ger applåder och lämnar klassrummet för att äta lunch.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelNordic Vehicle – En koncern med fokus på kvalité
Nästa artikelÅrets Ungdomsförening 2017