Backaryd
Ingvar Urbanusson tog tåget från Älmhult och hamnade i Backaryd där han ganska snart hittade en fastighet för tillverkning av trädgårdsmöbler och lysarmaturer. Allt han tillverkade såldes och levererades till IKEA, ja just det, i Älmhult. Det var så det en gång började med verksamheten Backaryd.

– Fastigheten som Ingvar köpte används fortfarande som kontor, senare köpte familjen ett betydligt större hus på tomten. Fastigheten användes som bostad, numera är det huvudkontor för Nordic Vehicle. Efter ett par år inredde Ingvar sin första buss. En VW T1 som blev en skolbuss berättar Stefan Magnusson koncernens VD.

Stefan Magnusson VD och Maria Inefall kommunikatör.

Familjeföretaget växte och är idag en koncern fördelat på fyra varumärken. Karosseriverken, Euro-Lans, U-Lift och Ydreskåp som ligger i Österbymo.

– Karosseriverken inreder färdtjänst och skolbussar. Vi ska vara experten för fordon och persontransporter säger Stefan, som stolt även berättar att Karosseriverken idag är ett ledande varumärke inom denna typ av produkter.

– Euro-lans inreder polis, räddningstjänst, ambulans, värdetransport och fordon för kriminalvården. Här är vi en av Sveriges största leverantörer av ambulanser. Vi bygger fordon som ska klara det där extra.

– U-Lift som huserar i en egen fastighet erbjuder ett brett sortiment av lyftar, ramper och luftfjädring för olika typer av persontrafik men även lyftar och ramper till tåg och spårvagnar. Vi utvecklar ständigt nya produkter, för att möta marknadens och myndigheternas krav berättar Stefan.

– På Ydreskåp bygger vi våra premiumklassade skåp helt från grunden Huvuddelen av Ydreskåps verksamhet är påbyggnationer för lätta transportfordon med egenutvecklad sandwishkonstruktion och aluminiumprofiler.

Emmy Karlsson, traniee som nu blir anställd på Nordic Vehicle.

– Vår allra största tillgång är vår personal, fortsätter Stefan. Vi har en hög trivselfaktor och kan locka till oss välutbildade och kompetenta människor. Ett stort kvitto på det är att vi har en bra ”laganda”. Vi är totalt 138 anställda varav drygt 90 är anställda i Backaryd, en handfull av vår personal bor i Backaryd så nästan all vår personal pendlar faktiskt. Själv pendlar Stefan från Tyringe i Skåne. De ca 14 milen det tar enkel resa är lätt att avhandla när man trivs så bra på sitt jobb som jag gör. Övriga orter det pendlas ifrån är Kalmar, Karlskrona, Ronneby, Karlshamn m.m.

Maria Inefall, som arbetar som kommunikatör i koncernen sedan hösten 2017, håller med Stefan.

– Jag har trivts på alla mina arbetsplatser, men här i Backaryd är det något speciellt berättar Maria. Det är såklart lätt att säga men vi tar gärna en rundtur så kan du själv bedöma känslan, utmanar Maria undertecknad.

– En del har arbetat här i många år berättar Stefan. Karriärmöjligheterna är stora. Tex har en av våra affärsområdeschefer börjat på konstruktionsavdelningen berättar Stefan. Vi ser hela tiden till att personalen utbildas på sina områden, både interna som externa utbildningar. Vi samarbetar även med yrkesskolor och har kunnat ha praktikanter, vilket är väldigt spännande både för oss och eleverna, fortsätter Stefan. Vi ser väldigt ljust på framtiden.

Tony Mattison och David Bejmar.

När vi ska ta rundturen börjar vi i huvudkontoret. Det är en gedigen villa som har många olika mysiga kontorsutrymmen och konferenslokaler. Redan här märker jag vad Maria menade. All personal hälsar glatt och berättar om sina arbetsuppgifter. Vidare ut till avdelningen där allt en gång startade. Här sitter vår första trainee, berättar Stefan. Emmy Karlsson som kommer från Karlskrona som har fått prova på att arbeta på alla avdelningar. Det har varit jättespännande säger Emmy. Alla har varit snälla och omhändertagande och ingen vill inget hellre än att lära ut av sina färdigheter berättar Emmy som nu ser fram emot att bli anställd på Nordic Vehicle.

Husets kontorsavdelning som har blivit tillbyggt många gånger inhyser även en stor matsal där alla kan äta sin lunch.

Vi går vidare ut i produktionen. Allt är väldigt rent och fint. Alla saker ligger där de ska och flitens lampa lyser över alla fordon som nu ska inredas efter kundens behov. Om vi tar en ambulanstransport som ett exempel, så tömmer vi den på i stort sätt all utrustning och inreder den efter kundens behov, berättar Stefan.

Även här ute genomsyras lagandan som Stefan och Maria berättade om tidigare. Även om alla har fullt upp så hälsar de glatt och visar gärna vad det är som de arbetar med. Alla verkar tycka sina jobb är väldigt intressanta och kompetensen hos personalen lyser lång väg. Så jag kan efter en lång tur i lokalerna verkligen hålla med om att det är väldigt trivsamt.

Vi är alltid mottagliga för nya kompetenta medarbetare berättar Stefan. Även om det innebär pendlande så kommer man att märka att det är väl värt det, avslutar Stefan Magnusson.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Föregående artikelBiltest nya Volvo XC40
Nästa artikelSagoberättare besökte elever på Prästslättsskolan