Daniel Andersson i ett av de två köken på programmet.

Är det dags för dig att välja till gymnasiet? Restaurang och livsmedels-programmet på Väggaskolan berättar varför du ska välja att läsa till kock eller servitör!

Att välja program till gymnasiet är inte alltid lätt. För att göra det lite lättare har restaurang och livsmedelsprogrammet på Väggaskolan valt att berätta om sin verksamhet och varför du ska välja att söka in till dem.

Restaurangbranschen är bred och internationell. De flesta, om inte alla, städer man besöker har minst en restaurang. På grund av att fler personer äter på restaurang oftare idag ökar även efterfrågan av restauranger och därmed även av kockar och servitörer.

– Man skriker efter folk, berättar Daniel Andersson, lärare på programmet.

Just nu går det cirka tio elever per årskull på restaurang och livsmedelsprogrammet medan det finns en kapacitet på mer än det dubbla. Dessa elever håller tillsammans igång restaurangen Sjöbris som ligger på Väggaskolan i Karlshamn. Den är öppen en till två dagar i veckan under våren och håller cirka 70-80 gäster. Restaurangen är öppen för allmänheten och har även julbord under julen. Förutom att hålla igång en restaurang har man även mycket APL, det vill säga arbetsplatsförlagt lärande, i 15 veckor under hela utbildningen. Elever från Väggaskolan har haft sin APL på diverse lyxkrogar, bland annat Café Opera, en känd nattklubb i Stockholm. APL:en går att göra i princip var som helst runt om i Europa, så möjligheterna är verkligen många.

Daniel Andersson vid ingången till restaurang Sjöbris.

Om man läser restaurang och livsmedelsprogrammet finns det en hel uppsjö av yrken man kan jobba med, till exempel kock, kallskänka, restaurangkonditor, butikskock och inom servering för att bara nämna några. Något som också är värt att nämna är att även om det är ett yrkesförberedande program finns det möjlighet att läsa programmet som ett högskoleförberedande och därmed få högskolebehörighet om man väljer till några kurser.

På Väggaskolan finns det fräscha lokaler för både matlagning och vanliga lektioner. Lektioner som kombineras med matlagning eller bakning hålls ungefär två gånger i veckan.

Vad behöver då du för att passa inom yrket? Jo, först och främst bör det finnas ett intresse för mat och dess beredning. Du behöver inte vara duktig på det, men det måste finnas ett litet intresse för det. Det är även bra om du tycker om att prata med människor och träffa mycket folk. Efter din gymnasietid har du garanterat jobb var än i Sverige du vill jobba, och det kan även finnas chans till jobb under gymnasietiden.

Text & Bild: Emma Selan

Föregående artikelPopulär danskurs i Bellevue fortsätter även i år
Nästa artikelSölvesborgs Gk mot nya höjdpunkter