Att både träffa nya människor och att motionera samtidigt är en stor del i charmen med danskurserna hos ”Jag vågar stuffa”.

”Jag vågar stuffa”, eller ”Stuffa” som den också kallas, är en ideell dansförening som går under Asarums folkdanslag. Föreningen startade i Karlshamn år 1981 och de har sedan dess haft över tio tusen deltagare.

Danstillfällena är uppdelade i tre olika kurser, en grundkurs som bara hålls på hösten, en fortsättningskurs som hålls både under höst och vår och en påbyggnadskurs som bara hålls på våren. Utifrån vad man kan sedan tidigare så kan man gå på lite olika kurser men rekommendationen är att man startar med grundkursen. Under de två kurserna som är nu i vår är det cirka 220 personer anmälda. Det finns alltså ett stort intresse och deltagande inom föreningen. Det finns även över fyrtio aktiva ledare i föreningen.

Många av de som går grundkursen fortsätter efteråt med nästa kurs. Det finns även motionsdans en gång i veckan dit man kan gå för att bara dansa utan fokus på att lära sig något nytt. Anna själv, som nu är huvudledare, började med en grundkurs och fastnade. Ett år senare var hon en av ledarna i föreningen.

– Alla har ett stort leende på läpparna, berättar Anna Minders, huvudledare i fox. Detta menar hon är den främsta anledningen till att folk kommer tillbaka till ”Stuffa”, för att det är så väldigt roligt.

Utöver danskurser och motionsdans åker föreningen även ut till skolor och lär ut dans, bland annat till högstadieelever men även till de gymnasieelever som är på väg att ta studenten och därmed ska gå på bal.

Många går danskurserna för att lära sig dansa, men det finns även de som går kurserna för den sociala biten av det hela. Oftast dansar man bara i runt en och en halv minut med vardera person vilket gör att man får träffa väldigt mycket människor. Kombinationen mellan det sociala och motionen, anser Anna, gör att dansen blir väldigt givande på mer än bara ett sätt.

– Men glädje är ledordet skulle jag säga, avslutar Anna.

Text & Bild: Emma Selan

Föregående artikelRafflande diplomboxning i Sölvesborg
Nästa artikelRL-programmet som gymnasieval