Asarum, Mormors Bakeri i Nötabråne, Asarum vid Karlshamn, är nu två år gammalt.

Det är ett fantastiskt projekt, där ett idylliskt café och en vegetarisk restaurang växer fram från en övergiven gammal gård, i en trakt där det inte hänt så mycket de senaste 50 åren – och plötsligt är det fullt av liv igen!
Omkring 1940 stängde det gamla bageriet, då vägen utanför byggdes om och gästerna började långsamt avta. Men nu har huset öppnat igen, med massor av energi och positivitet.
Det händer något när Paulina är i köket. Hon har bestämt sig för att baka världens bästa och finaste tårtor, och hennes ambition är att skapa världens bästa bröllopstårta!
Paulina är en fantastisk tårtbagare och hon har otaliga böcker och redskap till att baka med. Varje månad köper hon nya redskap. Den sista månaden köpte hon en dyr köksmaka
och är imponerande duktig på engelska.
En dag kommer hon säkert också lära sig franska, tyska, spanska och tjeckiska, säger Paulina som inte kan dölja sin stolthet över sin dotter, som har samma eldröda hår
som mamma. Paulina själv älskar att inreda hus, köpa leksaker, finna klänningar och dräkter till Rose.
Rose älskar att klä ut sig och spenderar mycket tid som pirat, prinsessa, superhjälte.
Vi har ett så välsignat härligt liv och det är en riktig gåva att ha ett jobb där jag alltid kan vara tillsammans med mitt barn och vi kan göra så många saker tillsammans, säger
Paulina. Men Rose har också en barnsköterska och snart så byter Rose från ett svenskt till danskt dagis. Där hon också får möjligheten att lära sig danska innan hon blir för gammal.

Nytt från Blekinge Fruktträd Plantskola

Asarum, I år blir även plantskolan EU-ekologiskt certifierad. Det kostar pengar, men det är viktigt för oss att visa världen att vi menar allvar med ekologin, säger Denise.

EU byråkratin är över oss och alla träd ska fr.o.m i 2020 ha ett EU-pass så att de fritt kan resa runt i världen. Marknaden för plantskolan i Nötabråne har plötsligt blivit hela Europa och det har gjort att det är mycket att stå i. I år ympas 25.000 träd, och de säljs som aldrig förr. Plantskolans ledare Denise Krause är stolt över att visa fram de träd som
är klara till att säljas i år. 3000 träd står klara i 6 liters plastkrukor till COOP Syd
och 1000 fler till Stora COOP i Karlshamn. Och så är det 1000 träd på väg till Danmark och 1000 till svenska kunder som köper över nätet.
Vem står bakom plantskolan? Det gör Paulina och Sören givetvis. Det är Paulina
som sköter den dagliga driften. Sören sitter i Danmark och styr ekonomin. Vi
frågar Paulina om han tycker om sitt jobb.
-Sören är duktig med pengar, säger hon och ler. Men han använder dom inte själv. Han älskar att skjuta in dom i projekt, som gynnar världen och andra människor.
Jag tycker att det är så fint att han tänker på att göra något som gynnar, det känner jag mig väldigt inspirerad av, säger Paulina med ett stort leende.
Vi som kommer på besök hos Mormors Bakeri där träden också står till salu i trädgården, tycker att det finns mycket kärlek där. Alla som arbetar här gör sitt yttersta för att göra det till en mysig och trevlig plats, där folk kan få god och billig vegetarisk mat. Vi tycker att dom lyckas fantastiskt bra med det.

Text & Foto: Lia Hörner

Föregående artikelHandla lokalt hemifrån
Nästa artikelGlimrande debut av Clara Andersson som matchboxare