Mörrum
Att besöka Tidlösa Ting är inte som att gå på en vanlig loppisbutik eller second hand affär. Det unika upplägget och höga kvaliteten på varorna gör att det känns exklusivt att gå runt i alla rummen.

Lotta Gunnarsson som driver butiken tillsammans med sin svärdotter erkänner också att de är väldigt kräsna med vad som exponeras.

– Även om vi köper in större partier som t.e.x dödsbon så är det inte säkert att vi ställer ut allt, berättar Lotta som har ett fantastiskt driv för att återanvända gamla saker. Jag drivs av att få vistas bland alla dessa fina sakerna, vissa unika vissa mer vanliga, men allt ska vara helt och rent. Det är en sann glädje att guida runt kunder och ibland kunna berätta historien bakom varorna.

Lotta visar gladeligen mig runt i butiken som har allt uppdelat i olika genrerum. Här finns gamla militärdetaljer, musikinstrument, porslin, leksaker, ja allt man kan tänka sig, allt väldigt prydligt och snyggt exponerat. Jag slås av att trots att det är en begagnatbutik så luktar det lika gott som i butik med nya varor. Det är för att vi är viktiga med inte bara kvaliteten utan hålla rent och snyggt i lokalerna. Många av möblerna är uppställda med dukning och allt. Taklamporna från samma epok hänger ovanför bordet.

– Vi vill i den mån vi kan, låta kunderna se hur varan är på plats, istället för att ligga på en hylla, berättar Lotta.

Vi har ju kunder som kommer tillbaka, ibland varje söndag faktiskt berättar Lotta. Man tar det som en utflykt, vilket vi tycker är jättekul. Vi har en mysig kafeteria som erbjuder kaffe, kakor och lite annat. En stor fördel är att vi är ensamma om att vara verksamma här på området på söndagar berättar Lotta. Det ger plats till en väldigt stor parkering och nära till butiken.

Lotta berättar att hela familjen delar samma intresse och det är inte ovanligt att alla familjemedlemmar hjälper till under öppettiderna. Söndagsöppet tycker vi är perfekt fortsätter Lotta. De flesta är lediga och kör gärna ut på utflykter. Antikbranschen har ju fått ett jätteuppsving, dels att folk börjar få upp ögonen att det går att göra riktiga fynd, där har ju t.e.x Antikrundan väckt ett stort intresse.

– Folk slänger ju alldeles för mycket, då är det väl bättre att någon annan kan ha nytta av sakerna, menar Lotta. Vi tar gärna emot saker. Vi är ju lite nördiga så är det varor som vi tycker om tar vi gärna emot dessa. Även undertecknad har ett visst antikintresse, och jag skulle kunna gå Tidlösa Ting i timmar, kanske är det just upplägget med olika temarum som tilltalar mig. Alla begagnade sakerna får liksom ett liv, man kan drömma sig bort hur det en gång i tiden såg ut där den servisen togs fram, när man hängde upp just den där tavlan för första gången och hur en galant rock har använts.

– Jag tror inte att man behöver vara intresserad av begagnade saker bara för att komma hit, säger Lotta. Vi har ju ofta kunder där ena partnern suckar vid entrén från att i nästa ögonblick höra – Oj en sådan hade vi när jag var liten, sådan gungstol hade min farmor, så som sagt det är en upplevelse att åka ut till jobbet varje söndag säger Lotta. Eller jobb ska jag inte kalla det utan mer en livsstil som är jättespännade avslutar Lotta som hälsar nya som gamla kunder ut till Tidlösa Ting i Mörrum.

Text: Magnus Kajrup
Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelTörnqvist är väl rustade för våren
Nästa artikelPå gång hos Lions Club Vinslöv