Emmie Nilsson Dahlbeck och Marina Toresten.
Det är mycket som händer på Kvinnojouren i Karlshamn nu.
En ideell organisation som startade 1984 i Karlshamn och hjälper utsatta kvinnor och deras barn från våld.
Våld är inte bara fysisk utan även psykisk, ekonomisk, latent med flera. De jobbar mycket förebyggande med föreningar och företag där de utbildar personal och föreläser. Kvinnojouren har även många ideella föreningar som hjälper dem.
Kvinnojouren har många återkommande evenemang. Bland annat Psykiatriveckan som precis varit. De har nyligen startat en Ungdomsjour där både killar, tjejer och hbtq-personer är välkomna att höra av sig. Alla ska känna sig välkomna. 25 nov är det Internationella dagen mot våld mot kvinnor, och då anordnas det en ljusmanifestation på Karlshamns torg. De har även ett nytt projekt som heter ”Utsträckta händer”. När de efterlyste på sin Facebooksida att de är i behov av mer kläder, leksaker, inredning, möbler med mera blev gensvaret så stort att de fick starta ett projekt. Det blev saker över och därför fick de ha ett öppet hus för kvinnor och barn där de kunde komma och ta vad de behövde. De har även ordnat ett förråd där kvinnorna kan komma och titta. Marina Toresten säger att de blir rörda av alla ideella krafter. Att det är många som vill ställa upp på olika vis. Allt ifrån städning, bärhjälp, körhjälp till att skänka saker. ”Det berör folk” berättar Marina. Sociala medier har gjort stor skillnad.
På kvinnojouren kan man få skydd, stöd och gemenskap och det råder tystnadsplikt. Kvinnorna som söker sig hit är från alla samhällsklasser, olika kulturer och i olika åldrar. Kvinnojouren erbjuder samtalsstöd och möten för både utsatta kvinnor och deras barn, erbjuder stödgrupper och har skyddande boenden. Det finns en kvinnogrupp där de varje vecka träffas och pratar och berättar om våld och avslutar med fika. Där kan kvinnorna nätverka och träffa andra kvinnor i liknande situation. Många gånger umgås kvinnorna även privat och får nya vänskaper. Det anordnas barnaktiviteter där barnen även kan få hjälp med läxhjälp och högtidsfester där kvinnorna från andra länder och annan kultur får lära sig om de svenska högtiderna. Nyligen hade de Halloweenfika för barnen med läskiga kakor. På dessa barnaktiviteter knyter barnen an till varandra. På sommaren anordnas längre utflykter så att barnen får något roligt att se fram emot och kan berätta om. De har bland annat varit på Astrid Lindgrens värld och Tosselilla.
2 dec anordnar Kvinnojouren tillsammans med en samverkansgrupp som kallas ”Blekinge fritt från våld” en mässa, för att förebygga mäns våld mot kvinnor. Mässan vänder sig till allmänheten, är kostnadsfri och det kommer att bli en heldag på Lokstallarna. Det kommer att vara flera olika föreläsningar om vad man kan göra i hemmet, på arbetsplatsen och i föreningslivet. Morgan Alling är en av alla föreläsare.
Kvinnojouren har 3 anställda och flera volontärer som jobbar ideellt. För att bli volontär finns inga specifika krav bortsett från att det är viktigt att följa sekretessen berättar Emmie Nilsson Dahlbeck. Vid intresse får man gå en studiecirkel och därefter får man känna efter om det känns rätt. När man väl känner sig redo för att bli volontär kan man själv bestämma vad man vill hjälpa till med. Man kan hjälpa till i gruppverksamheten, föreläsa eller vara behjälplig med telefonjouren med mera. Hur mycket tid man vill lägga bestämmer man själv.
Text & Foto: Veronica Palmgren
Föregående artikelMaine coonen, den vänliga jätten
Nästa artikelSölvesborg-Mjällby Sparbank på turné under Kulturkalaset