E-Type, en blivande avelshane i SE*Golden Shades katteri.

Maine Coon är en kattras som har sitt ursprung i den nordamerikanska delstaten Maine.

Det är en av den absolut populäraste rasen i Sverige idag. Detta är den största tamkatten och de är framför allt kända för sitt fantastiska temperament. Att de dessutom är väldigt lättlärda och oerhört sociala är ett stort plus. Maine Coonen är duktig på att apportera, vilket kan innebära vissa överraskningar. Inte helt ovanligt är att man hittar sina strumpor mitt i vattenskålen. De plaskar mer än gärna i vattenskålen då de flesta gillar vatten.  Med enkelhet öppnar de dörrar eller har klurat ut hur man öppnar byrålådan där kattgodiset göms. Deras storlek och ibland lite grymma utseende kan inge en viss respekt men det finns inget ont i dem. De är som stora nallebjörnar som bara vill ha kärlek och massor av uppmärksamhet. De smyger fram över golven då deras långa hår mellan tårna, kallade snötassar, dämpar ljudet av tassande. Men när de springer i trapporna tror man att minst en elefant närmar sig. De är semilånghåriga vilket betyder att deras pälslängd är medellång. Den kräver förstås en hel del pälsvård för att vara på topp men för övrigt är det en lättskött och supertrevlig katt att ha att göra med.

Husets Maine Coon Diva, som väntar sin första kull.

Ibland vill man kanske mer än att bara ha en sällskapskatt. Då kan man antingen börja ställa ut sin katt eller till och med starta ett katteri. Att ha ett katteri innebär att man planerar att avla på sina katter. Man måste då ha ett mål som gynnar rasen. Att ta fram katter som håller rasstandard och är friska och sunda individer. För att få ett kvitto på att katten håller måttet att avla på är det bästa alternativet att ställa ut sin katt. Kunniga och välutbildare domare från hela världen bedömer katten efter vad rasstandard säger. Allt handlar förstås inte om utseende utan hälsa och temperament är nog så viktigt. Att hitta en partner som kompenserar honans eventuella brister. Båda katterna ska ha genomgått för rasen olika hälsotester. Endast friska katter med bra temperament ska användas i avel. Det är med andra ord en hel del att tänka på men samtidigt enormt roligt och utmanande.

Det man ska tänka på är att hitta en uppfödare som har ett registrerat stamnamn. De säljer då katter med stamtavlor. Alla katter, oavsett ras, som saknar stamtavla är en huskatt. Lika viktigt är att familjen Ni tänker köpa Er katt av har sociala och nyfikna katter. Kattungarna blir som föräldrarna. En rädd och skygg individ förblir ofta det livet ut. Besök gärna flera stycken innan Ni bestämmer var Ni vill köpa Er nya familjemedlem. Ett bra sätt att hitta just din kattras är att besöka kattutställningar. Du får då möjligheten att se massor av olika raser under ett och samma tak. Uppfödarna står redo att svara på dina frågor om just den rasen de brinner för och arbetar med. Framför allt har man chansen att titta på alla dessa fantastiskt vackra katter. Ägarna har lagt ner timmar för att kunna visa upp sina pälsklingar i toppskick. Det är ju trots allt en skönhetstävling! Det är riktigt imponerande och ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.

Husets clown E-type. 8 månader gammal Svarttigre Maine Coon.

Katterna på bilderna kommer ifrån katteriet SE*Golden Shades som ligger centralt i Bromölla. Det drivs av Familjen Olsson som haft Maine Coon i familjen sedan 2010. Antalet är i nuläget 4 katter. Den äldsta svartvita honan blir 12 år i november. S*Silver Oak`s Sweet as Candy är hennes vackra namn men till vardags kort och gott Ester. En av de andra honorna är sköldpaddsfärgade SE*Sankt Halvard`s Miss Marmalade, kallad Inez. Snart 3 år och kastrat. Hon åker land och rike runt och briljerar på utställningar. I huset bor också en liten tilltänkt avelshane vid namn S*IsaRos Lynx E-type. En ung katt som tar livet med ro och agerar husets clown. E-type ställs också ut och kan redan konsten att charma både domare och åskådare. Sist, men inte minst, SE*Big Lynx`s Thyme, kallad Diva. Även hon en sköldpadda.  Diva är snart 1,5 år och avelshona. Hon väntar sin första kull i början på oktober. Titta gärna in på hemsidan om Ni är nyfikna: www.goldenshades.se

Text & Foto: Jeanette Olsson

Föregående artikelMötesplatsen för pensionärer
Nästa artikelMycket på gång hos Kvinnojouren i Karlshamn