INFO-Bladet besökte Marco Gustavsson på Moveus i Mörrum. Vår första fråga är varför detta långa namn och hur startade det?
-Min mamma utbildade sig till radio-tekniker i början av 80 talet. Sedan var det en radioaffär i byn som var till salu som hon köpte 1983 och blev på så sätt radiohandlare med egen verkstad, berättar Marco.

Den hade hon fram till 1986, då verksamheten flyttades till de lokalerna som man har nu och man hyrde då även ut till en färghandlare. Två år senare, 1988, skulle färghandlaren gå i pension och då köpte hon även delen. Så sedan dess har det varit en kombinerad TV och färghandel.

Idag är större delen av affären färg-handel, med tanke på att Marcos mor har passerat 70 år. Men de gör vissa TV jobb fortfarande, de säljer en och annan TV. Själv har Marco vuxit upp i butiken och fick sin första lönelapp 1989. Han har med andra ord arbetat där i över 25 år ihop med sin mamma, vilket han tycker har varit en fantastik gåva att få göra.

Sedan 10 år tillbaka tillhör de Happy Homes (fd Beckers nya hem) och det tycker de har varit bra. De äger allting själva, de bara tillhör en gemensam inköpsorganisation så de upplever att de har sin frihet kvar som företag.

Just nu är det säsong för utomhusfärg och en populär färg är Falurödfärg en s.k. slamfärg. Numera finns den inte bara i rött, utan även svart, ljusröd och grå. Valmöjligheterna har utökats, vilket är positivt eftersom att har man en gång valt att måla med denna typ av färg så måste man hålla sig till den. Den röda färgen är fortfarande den som är mest populär.

”Bäst i test”, har gjorts av Folksam även i år. Man testar olika färger på fyra platser i Sverige: västkusten, östkusten, i syd och i norr och sammanväger resultaten. Därefter ger man ut en rekommendation till sina kunder och det brukar vara lite pirrigt när det ska komma ut för man vet aldrig hur det slår. 4 färger av 45 blev godkända och 2 av dem var Beckers färger. Positivt för Moveus så klart.

Allt för hus och hem, färg, tapeter, kakel och klinkers säljs i butiken. Lite av de tekniska prylarna finns kvar som service-produkter. Det går fortfarande bra att serva de produkter som man har köpt i butiken.

Framtidsplaner är att fortsätta som en gammeldags, hederlig fackhandel. Man byggde till lokalerna för 15 år sedan och fördubblade ytan och det känns fortfarande lagom stort för den här orten. Saker kommer och går vilket gör att det ständigt förnyas i lokalerna. Marco poängterar att de vill fortsätta i den här andan. Personlig service är viktig. Man ska kunna få sin färgflaga analyserad i kulör och färgtyp samt även ha möjlighet till att få hembesök med fack manna expertis på plats.

Vi är tre som arbetar här, jag, min mor och Lotta avslutar Marco.

Text & Bild: Monica Berg

Föregående artikelTräna och skänka pengar till välgörande ändamål
Nästa artikelPilgrimsvandring