Magnetfiske i Mieån

Karlshamn
De senaste månaderna har man kunnat se magnetfiskare längs Mieån i centrala Karlshamn. Det är Marcus Turesson med sin familj bestående av frun Julia samt barnen Melvin och Ella, samt vännen Timmy Svahn som man kan se stå och magnetfiska.
Inspirationen kommer ifrån Youtube där de såg att några i England magnetfiskade i kanalerna. Att det blev just Mieån är för att det är en kanal längs staden och för att där finns mycket folk i rörelse. De har planer på Ronnebyån eller Mörrumsån också nu när det börjar bli mindre napp, men för att kunna magnetfiska i Mörrumsån måste de prata med de vanliga fiskarna först så att de inte stör. Många förbipasserande berömmer dem för deras ideella insats och för att de städar upp i Mieån. En del har även sagt att de vill prova på själva, och en dykare har visat intresse för att hjälpa till att städa upp Mieån eftersom det inte går att få upp allt med magnetfiske.
Marcus berättar att de har bland annat fiskat upp ett 40 tal cyklar, stolpar med skyltar, en kundvagn, en dator, bildäck som hängt längs kanten som trillat i och mycket mer. ”Det mest häpnadsväckande att hitta var nog dörren till ett litet kassaskåp. Dock var det bara dörren” säger Marcus. De senaste fisketurerna har de fyllt en hel container av saker i ån som de fiskat upp. De använder sig utav lite olika magneter, mestadels en dubbelsidig magnet som har en dragkraft på 450 kg per sida. Cyklar glider lätt av eftersom ramen är rund, så därför är det viktigt med en bra kontaktyta för att få fäste. Barnen Melvin och Ella magnetfiskar också med 350 kg respektive 100 kg dragkraft och Timmy brukar använda sig utav en krok. Kroken är till stor hjälp när det hittats större saker som lätt kan glida av magneten.
På deras Facebooksida ”Karlshamns magnetfiske” är de flitiga med att lägga upp bilder på allt de hittar och meddelar andra när de ska ut och fiska ifall att om någon vill komma dit och prova. Marcus tycker att det är roligt och spännande med magnetfiske samtidigt som man gör något bra för miljön. Det är även ett roligt sätt för barnen att komma ut i friska luften.

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelVårfestival på Mormors bakeri
Nästa artikelMusiken blir allt viktigare i spelvärlden