Här marscherar Karlshamns Musikkår på Riviera och Nordiska Spelen.

Karlshamn/Sopot
I september åkte Karlshamns Musikkår på en resa till Sopot i Polen. Vi ställde några frågor till Peter ”TrumPeter” Svensson som var med på resan, som han beskriver fantastisk!

För de som inte vet vem du är? Kan du berätta lite kort?
– Jag kallas då för Peter ”TrumPeter” Svensson och har varit aktiv i Karlshamns Musikkår sedan 1981, då 13 år gammal. Till vardags jobbar jag som slagverkslärare på Musikskolan i Karlshamn.

Lite kort om kårens historia?
– Kåren grundades 1956 och består idag av ca 50 talet aktiva medlemmar mellan 13 och 70 år. Vi spelar blåsinstrument och slagverk. Man kan säga att kåren är en Marschorkester om sommarhalvåret och ett Symphonic Band på vinterhalvåret, då man spelar mer i lokaler, kyrkor och konserter.

Marschtema: Sons of the Brave och Erzherzog Albrecht Marsch.

Musikkåren åkte till Sopot i Polen av en speciell anledning?
– Ett år tidigare åkte vi till Sopot, som är en av Karlshamns vänorter, med musikskolan. Efter det tänkte vi att det hade varit roligt att även åka dit med musikkåren. Det blev på så vis en naturlig förlängning i vuxenlivet. Anna Bukowski som är cello-lärare på musikskolan kan flytande polska så vi hade jätte-stor nytta av hennes kunskaper när vi skulle åka dit med musikkåren.

Flera av mina kolleger från musikskolan var med på resan, bland annat Lars-Johan Svensson, Tamburmajor (Stavförare) och dirigenten Lena Larson. Det känns bra att man kan bära facklan vidare så att säga.

Hur togs ni emot i Sopot?
– Folk var lyriska! Vi var på besök vid den långa bryggan Mollo, längst ut låg en restaurang där vi var ute och åt. Vi var vid det tillfället klädda i våra uniformer så folk tog massor av foton på oss. Vi kände oss lite som rockstjärnor, folket i restaurangen fick för sig att vi var en professionell militärkår!

Liberty Bell och High school Cadets av John Philip Sousa.

Brukar ni göra liknande resor?
– Det händer, vi försöker göra det vartannat år eller så, ibland blir vi inbjudna till resor. Vi har bland annat besökt vår andra vänort Staade i Tyskland där vi träffade deras musikskola och musikkår som var väldigt trevligt! Vi har även gjort resor till Österrike, England och nu senast Polen.

Vad händer framöver för musikkåren?
– Vi har två stora event på gång, den 18 november har vi höstkonsert i lokstallarna och den 2 december en julkonsert i Stadsteatern som vi ser mycket fram emot.

Text: Daniel Sverkersson
Bild: Karlshamns Musikkår

Föregående artikelLängtar du efter att må bra inifrån och ut?
Nästa artikelKarlshamns Kammarkör ger minneskonsert för Björn Stoltz