Birgitta Cleyndert håller upp sitt diplom för sina insatser i Karlshamns Filmstudio. Foto: Philip Turner.

Karlshamn
Föreningen har precis visat premiärfilmen “Ljus i natten” av Aki Kaurismäki och är nu i full gång att spika programmet för en hel dags firande med olika aktiviteter nere på piren, söndagen den 29 oktober.

Jag träffar föreningens ordförande, Philip Turner, som engagerat pratar om den stundande jubileumsdagen. Karlshamns filmstudio är en förening under Sveriges förenade filmstudios paraply, och följer därmed huvudföreningens stadgar och bildades som sagt redan 1967. En av våra medlemmar, Birgitta Cleyndert, har varit med sedan starten. Birgitta blev nyss utvald som hedersmedlem i föreningen, fortsätter Philip.

Sonen Elis tillsammas med sin far Philip Turner utklädda till Chaplin och hans pojke.
Foto: Jennifer Larsson

Vi är ju en ideell förening, så vi är tacksamma för allt stöd, samarbeten och sponsring vi får, men sedan är ju Karlshamn verkligen en kulturstad säger Philip. Bion i Karlshamn går bra, dock har den ju ett litet annat utbud än vi. Så vi som kulturförening tycker ju att det är något synd att den inte kommer att ligga kvar i den gamla salongen, även om det säkert blir bra på piren också, konstaterar Philip. Vi har ju ett annat utbud, lite smalare filmer som inte är så kommersiella eller går upp på mindre orters biografer. Vi är inte på något sätt filmsnobbar eller nördar, utan brinner för kulturella filmer, några allvarliga några mer lättsamma. Vi ligger stabilt på mellan 150 till 170 medlemmar, vilket är förhållandevis bra, men vi välkomnar alla som är 15 år och äldre till vår filmstudio, säger Philip. Vi har en varm och gemytlig stämning i föreningen. Ibland har vi våra möten i lånade lokaler, ibland hos någon styrelsemedlem. Sedan brukar vi oftast stanna kvar en stund efter våra filmvisningar och diskutera vad vi sett. I nuläget visas en film varannan vecka, nästa steg är att kunna erbjuda två visningar vid varje visningskväll varannan vecka. Men medlemsmässigt är vi inte riktigt där ännu.

På jubileumsdagen kommer det hända mycket. Det kommer att erbjudas fika, mat & dryck och så massor av film, såklart. Jag tror att vi kommer att visa en film från vårt etableringsår, samt någon ny, kanske t.o.m en premiärfilm i vår genre. Arrangemanget är öppet för både medlemmar och alla andra intresserade. Håll utkik efter mer information!

Utöver jubileumsdagen kommer vi att medverka på Karlshamns kulturnatt 7/10 med knattefilm för barn mellan ca 3-7 år. Vi håller till på Bio Metropol, arrangemanget är gratis och kiosken håller öppet. Filmen som visas är animerad och heter “Hellsingland”. Den bygger på Lennart Hellsings älskade barnböcker avslutar Philip. Ett utmärkt tillfälle att få en fin, lite lugnare bioupplevelse och start på Kulturnatten, med sina barn. Det blir visning kl. 10 och kl. 11:15. Välkomna!

Text: Magnus Kajrup
Bild: Philip Turner & Jennifer Larsson

Föregående artikelBussutflykt till Öland
Nästa artikelKulturföreningen Borres Vänner besökte S:t Nicolai kyrka