Skurkvarnen i Jordhamn.

Mörrum
Lördagen den 26 augusti åkte 50 personer med Mörrums hembygdsförening på en bussutflykt till ett ovanligt resmål.

Kosan ställdes mot Naturstenskompaniets stenbrott i Sandvik ett par mil norr om Borgholm. Efter att ha ätit öländska specialiteter och gjort en rundvandring i Sandvikskvarn, som är Nordens största i sitt slag, åkte man till själva stenbrottet.

Här togs man emot av guiden Göran Falk från Naturstenskompaniet som engagerat berättade om den speciella geologiska historien vad gäller ölandsstenen, själva stenbrytningen och hur man sen tidig medeltid arbetet med stenen.

För att göra stenen slät har man i århundraden slipat den i s.k. skurverk. Hur detta gick till fick man se i Jordhamn som var nästa stopp på resan. Under lång tid drogs skurverken av hästar och oxar men i mitten av 1800-talet kom man på att man skulle kunna utnyttja vinden och byggde skurkvarnar. I Jordhamn finns den enda bevarade skurkvarnen på Öland.

Som avslutning på besöket visade Göran Falk runt på Naturstenskompaniets moderna fabrik i Sandvik där man fick se hur stenen sågas i tunna skivor av jättestora sågar och hur den sen slipas idag.

Det var ett uppenbart nöjt sällskap som landade i Mörrum på utsatt tid.

Text: Mörrums Hembygdsförening
Bild: Rune Svensson

Föregående artikelSvarta kök – kompletta kök och luckbyten i snart 35 år
Nästa artikelKarlshamns Filmstudio- En pigg 50 åring