Med takmålningar i blickfånget.

Sölvesborg
Kulturföreningen Borres Vänners höstträff arrangerades i S:t Nicolai kyrka den 14 september. Det var en synnerligen trivsam och konsthistorisk miljö som valts, med temat kalkmålningar.

I likhet med tidigare år hölls en träff i september. Denna gång i S:t Nicolai kyrka vilken finns som motiv i Borres teckningar. Ciceron för kvällen var, Ingmar Nilsson, känd som en av författarna till boken ”Bland heliga kvinnor och män”; som handlar om kalkmålningar i bl.a. S:t Nicolai kyrka. Ingmar Nilsson har ett speciellt intresse av dessa och således mycket god kännedom om kyrkans kalkmålningar, som också i ett internationellt* perspektiv rönt stor uppmärksamhet.

Guiden Ingmar Nilsson berättar initierat och livfullt.

Ingmar Nilsson fängslade åhörarna med aktiv genomgång av sevärda och intressanta milstolpar ur kyrkans och kalkmålningarnas 700-åriga historia. Kalkmålningarna var den tidens TV då läskunnigheten var låg. Uttrycket, en bild säger mer än 1000 ord, var än mer gångbart på den tiden.

Föreläsningen/guidningen bjöd också på ”nackövningar” vid betraktandet av de detaljrika takmålningarna. Med sitt stora kunnande och lättsamma framträdande blev det, inte minst lokalhistoriskt sett, en intressant kväll. Kvällen avslutades med en välsmakande fika i det pittoreska tornrummet.

Kalk- och takmålning från början av 1400-talet.

Närmast i tur för föreningens aktiviteter är ett samarbete med Sölvesborgs bibliotek. Lördagen den 7 oktober kl. 1130-1300, där färgläggning av Borres teckningar för barn, står på programmet.

*Boken ”Bland heliga kvinnor och män” finns bl.a. på biblioteken i Yale, Harvard och Art Institute of Chicago.

Text & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikelKarlshamns Filmstudio- En pigg 50 åring
Nästa artikelHardcore & punk a cappella choir