Laila instruerar i svärd.

Aikidoklubbens 10-årsjubileum uppmärksammades med ett tredagarsläger i Stenbackaskolans idrottshall.

Den relativt okända kampsporten, eller kampkonsten som huvudtränaren Magnus Olsson benämner det, har funnits i Karlshamn sedan 2008. För att fira hölls ett läger där fyra instruktörer bjöds in. Samtliga har under dessa tio år betytt väldigt mycket för klubben. De fyra instruktörerna Laila Fladberg, Staffan Enting, Jonas Palm och Magnus Ohlsson höll i två pass vardera för mellan 35 och 40 personer. Deltagarna på lägret representerade elva olika klubbar runt om i södra och mellersta Sverige.

Magnus Olsson med bokken.

När INFO-Bladet talade med Karlshamns huvudtränare, Magnus Olsson, var han snabb med att förklara att aikido inte är någon sport i hans ögon. Det är snarare en konst. Aikido är inget man tävlar i utan det handlar framförallt om att utveckla sig själv och bli sitt bästa jag. Det är ett samspel mellan personerna där fokuset ligger på att uppnå sin bästa förmåga och bli så bra som möjligt för sin egen skull.

Aikido är en av de mindre kända kampstilarna som går under namnet Budo. Två av de mer kända är till exempel karate och judo. Aikidoträning delas ofta in i tre delar. Den första heter Taijutsu och betyder att kroppen ligger i fokus. Man tränar utan vapen. Den andra heter Bokken och går ut på att man använder ett träsvärd. Det tredje heter Jo och då använder man sig av en stav. Dock kan man säga att de olika delarna överlappar varann eftersom att du förbättras på mer än bara ett sätt vilken del du än tränar på.

Huvudtränaren Magnus Olsson berättar också att kampsporter och kampkonster ofta är mansdominerade vilket de har valt att bemöta genom att ha lika många män som kvinnor som instruktörer i deras dojo. På lägret är det exakt lika många kvinnor som män från Karlshamn som är med, vilket gläder Magnus.

Text: & Bild: Emma Selan

Föregående artikelKalle Lind intog stora scenen på Lokstallarna
Nästa artikelCarspect bilbesiktning – nu etablerad i Sölvesborg