Patrik och Mattias håller dörren öppen för bl.a. drop-in kunder.

Carspect, ett företag för bilbesiktning, är sedan oktober etablerad i Sölvesborgs bilkvarter i Slottsområdet.

Företaget har valt att satsa nationellt och lokalt – syns i stora delar av Sverige med sina härligt ljusgröna inkörsportar.

INFO-bladet ställer frågan till stations-chefen, Mattias Klint, hur Carspect ser på sin satsning i Blekinge och Sölvesborg.

– Nationellt sett är Carspect ett stort företag i branschen, nära en bronsplats, säger Mattias Klint. Vi finns på 79 stationer utspridda från Trelleborg i söder till Falun, som än så länge är den nordligaste stationen. I dagsläget är vi 250 anställda och besiktigar över 600000 bilar per år.

Vad har Sölvesborg som passade Carspect?
– Carspect söker alltid befintliga lokaler vid etableringar. Lokalen vi fann är tidigare Fordverkstaden i det nära Slottsområdet. Närheten till E22 ger också den tillgänglighet vi strävar efter. Att sen området blivit ett bilkvarter, som härbärgerar sex andra företag i bilbranschen, är en extra bonus.

Hur många anställda är ni på stationen i Sölvesborg?
– Vi är två, det är jag själv som besiktningstekniker/stationschef. Jag är utbildad bilmekaniker och arbetade efter utbildningen på bilverkstad i två år. Därefter har det blivit 6 år med bilbesiktning. Min kollega är, Patrik Nilsson, rutinerad med 26 år i bilbranschen, som bilmekaniker, kundmottagare, servicechef varav besiktningstekniker de sista 11 åren.

Vad är utmärkande för Carspect?
– Våra stationer har nära lägen och är lättillgängliga. Lokalerna är ljusa med kundvänliga väntutrymmen. Vi lägger stor vikt vid den personliga kundkontakten. Något som vi märker uppskattas bl.a. av våra drop-in kunder när vi tillhandahåller deras önskemål.

Finns skillnad i besiktningen mellan miljö- och vanliga bilar?
– Det skiljer i tekniska grundregler beroende av om det är el- eller gasbilar. Tidsåtgången är något längre för miljöbilarnas besiktning.

Din märkligaste besiktning?
– Det får bli två milsvitt skilda provkörningar efter besiktning. De Tomaso Pantera, den italienska värstingbilen som idag inte tillverkas längre, där körkänslan var helt magisk och måste upplevas. ”Hoppet” till Tjorven, denna DAF-bil med växellös drivrem som slirade sig fram var stort men också en kul erfarenhet.

Patrik och Mattias välkomnar till kundmottagningen.

Vad händer i branschen de närmaste 5 åren?
– Carspect finns ännu inte i alla Sveriges landskap, men målsättningen är att vara på plats i hela Sverige inom 5 år. Tittar vi tillbaks på avgifter för besiktning har den blivit dyrare genom åren och det blir nog så även i framtiden.

Var blir nästa etablering för Carspect?
– Blekinge är verkligen på G, Sölvesborgs station invigdes 18 oktober och Karlskronas andra station den 1 november. På tur står Karlshamn som kommer att öppna under 2019.

Text: & Bild: Ingvar Jagestad

Föregående artikelKarlshamns Aikidoklubb firar 10 år
Nästa artikelPaintball under höstlovet lockade såväl stora som små