Att köpa Linds böcker var populärt.

Kultur Karlshamn tillsammans med Föreningen Norden och Studieförbundet Vuxenskolan drog igång Nordiska Litteraturveckan med en slutsåld och fullsatt föreläsning av Kalle Lind.

Nordiska Litteraturveckan är alltså igång. Årets tema är ”Hjältar i Norden” vilket man kunde koppla till Kalle Lind. Lind var inte själv hjälten men han har väldigt mycket kunskap om de faktiska hjältarna, komediduon Hasse och Tage. Lind själv är mest känd för sina böcker och sitt medverkande i flertalet radioprogram, bland annat Fredag i P1. Kalle Lind benämner sig själv som en diversearbetare inom kultur med obskyrt, bortglömt och skäggiga män som sin nisch. Lind är utöver radiopratare och författare, Hasse och Tage-ambassadör.

Kalle Lind.

Han började sin föreläsning med att berätta om hur han först upptäckte Hasse och Tage. Han var mellan fem och sex år gammal och bodde med sin mor, vilket han nämner inte är ovanligt att man gör i den åldern. Han umgicks mycket med sin mor och sin mormor och fick ofta underhålla sig själv. Det började med tre stycken skivor av Hasse och Tage vilka han beskriver blev som barndomsförälskelser.

– Nej, jag förstod inte skämten, men jag förstod att det var roligt, säger Lind.
Han berättar även om ett samtal som han gjorde till det lokala biblioteket som tolvåring. Han ringer och frågar huruvida de har några biografier om Hasse och Tage. Bibliotekarien svarar nej varpå Lind säger:

– Bra! Då skriver jag en.

Han beskrev processen i hur han gick och frågade på biblioteken om gamla radiopapper och tidningsurklipp och hur han fick frågan om han verkligen ville ha dem. Manuset skickade han sedan in till Wahlstöm och Widstrands förlag där Tage Danielssons änka Märta-Stina arbetade. Det blev aldrig någon bok av det hela, trots den finurliga titeln: Hasse och Tage – Film och bio(grafi).

Kalle Lind beskriver Hasse och Tage som sina hjältar, allt han har lärt sig har han lärt sig från dem. De lärde honom om riktig humor och fick honom att hitta det han verkligen älskar – att höra skratt från människor.

Även signering var möjligt att få.

I slutet av föreläsningen berättar han om gången han besökte Hasse och Tages skrivstuga. Han var som ett barn på julafton, men hans känslor var också motstridiga. Att få befinna sig i skrivstugan var ju det han hade drömt om och vad hade han nu kvar? En tid efter besöket fick han dock ett uppdrag. Han skulle få skriva en riktig biografi om Hasse Alfredson och ännu en gång var han tillbaka på banan.

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig och underhållande föreläsning. Han fick publiken att skratta redan några minuter in i föreläsningen och hela kvällen fick en slags humoristisk klang samtidigt som det han ville förmedla nådde fram. Publiken fick sig en skrattfest kombinerat med en glädje över vad komediduon faktiskt betytt för människor. Och de har verkligen betytt mycket.

Text: & Bild: Emma Selan

Föregående artikelFörstapristagare dubbelt upp
Nästa artikelKarlshamns Aikidoklubb firar 10 år