Karlshamn
När man är i en nedgång och något känns fel kan det behövas hjälp för att lyfta sig.
Med en pandemi i bagaget så har människors mående blivit ett samtalsämne och många har känt sig lite nere och hämtar sig efter detta. Dock inte alla utan en del behöver någon som kan stötta och reda ut de frågor som man kan ställa sig. En av de som erbjuder dessa tjänster är Ekatarina Johansson eller som hon kallas Katia. Som Legitimerad Psykolog driver hon företaget iGrow, namnet gjorde oss nyfikna så vi passade på att ställa några frågor om Katia och hennes verksamhet.
Kan du berätta om dig själv?
Jag har arbetat som psykolog med både barn och vuxna sedan 2014. Mitt senaste arbete var på Region Blekinge, men nu har jag valt att starta egen praktik.
Vilka tjänster erbjuder du?
Jag jobbar med psykoterapier/psykologisk behandling, konsultationer och utredningar.
Hur kan du hjälpa dina klienter?
Det är trevligt och stimulerande att jobba med människor eftersom varje människa är unik – vilket är anledningen till att jag en gång valde detta yrke. Samtidigt har vi alla väldigt mycket gemensamt, detta trots att vi har olika personligheter och bakgrunder och befinner oss i olika livsstadier och livssituationer.
Vi handskas alltid med problem av olika slag och letar efter lösningar. Har du tänkt på hur en och samma situation kan ha olika effekt på olika människor? Någon fastnar (tillfälligt i alla fall) och någon ser möjligheten och utvecklas tack vare problemet och lidandet. Det är mycket – om inte allt – som beror på hur vi uppfattar och tolkar olika händelser, andras beteenden och inte minst oss själva. Det är det som blir vår verklighet och allt annat kommer att bestämmas av det – hur vi tänker kring problemet, vad vi känner och vad vi gör (eller inte gör). För att gå vidare behöver vi förstå hur problemet har uppstått, vilka strategier vi har använt för att lösa det och på vilket sätt dessa strategier har bidragit till att problemet finns kvar.
Vad tycker du är mest positivt med ditt jobb?
Det är fantastiskt positivt att se hur människor förändras. Hur de börjar komma ur det som hållit dem på samma ställe och som fått dem att må dåligt. Hur de börjar trivas med sig själva, skaffar sig framtidsplaner, fixar sina nära relationer, blir mer flexibla och öppna – och växer.
Varför heter företaget iGrow?
Det står för utveckling – ”I grow”, ”Jag växer” – eftersom hela vårt liv går ut på att lära sig och växa. Ibland är det några laddade minnen, bortträngda känslor, komplex som ”hänger kvar” och väntar på att bli ”omhändertagna”, urladdade. Ofta hänger de ihop med några aktuella bekymmer av olika slag och kan ge upphov till ångest. Särskilt frustrerande är det när man hamnar i samma mönster och börjar tappa hopp. Men det är ingen slump att det blir så här – det är som om livet självt inte vill ”släppa oss” tills vi har lärt oss det vi ska lära oss.
Ett av mina favoritcitat om ämnet är ”Tills du gör det omedvetna medvetet kommer det att styra ditt liv och du kommer att kalla det öde” (Jung).
Vad är det bästa du har hört från klienter?
”Tack för att du sett det friska hos mig”.
I lokalerna som Katia driver verksamheten var det i slutet av 1800-talet ett hotell för resande, och här tillbringade också många emigranter sin sista natt i Sverige innan resan till Amerika påbörjades. ”Hotell Hoppet” finns med som platsen där Karl-Oskar och Kristina övernattade i Vilhelm Mobergs välkända roman Utvandrarna innan de reste till ”Amerikat”, och filmen Utvandrarna spelades delvis in vid ”Hotell Hoppet.
Då var det ett hopp om en ny framtid i annat land och i dag ger det hopp om en ny framtid för dig som anlitar Katia.
Lycka till med den viktiga verksamheten hälsar INFO-Bladet.
Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikel25 års erfarenhet, kunskap och expertis på innertak, undertak och akustik!
Nästa artikelBlekinge flygklubb söker fler kvinnliga piloter