Caroline Rosenqvist har äntligen tagit sitt flygcertifikat.

Karlshamn
Caroline Rosenqvist är en få kvinnor som tagit flygcertifikat hos Blekinge flygklubb. I Sverige är det bara 3,3 % kvinnor som tagit flygcertifikat. Klubben önskar att fler tjejer hittar dit.
Blekinge flygklubb är en ideell förening som bildades 1946 med runt 100 medlemmar. Klubben har 6 egna plan som är både tvåsitsiga och fyrsitsiga och har hand om både teoretisk och praktisk utbildning. De utbildar till certifikat för PPL, LAPL och UL samt behörighet till att flyga i mörker och mer avancerad flygning. I Blekinge flygklubb är det bra gemenskap där alla är engagerade, hjälpsamma och trevliga. Caroline Rosenqvist har alltid velat lära sig att flyga och gillade flygsimulatorspel redan som liten. Caroline berättar att hon var extremt flygrädd och ville ta tag i det för att bli av med sin flygrädsla. Hon kontaktade själv Blekinge flygklubb för att åka med för att se om hon kunde genomföra det. Sedan väntade hon i ett år innan hon tog tag i det. Det tog 3–4 lektioner innan hon kände sig helt avslappnad. Caroline ville göra något för sig själv för att inte bara fastna i vardagen med heltidsjobb och familj.

För att ta ett flygcertifikat läser man teori i 9 olika ämnen och flyger med en flyglärare.

– Det känns skönt att ha klarat flygcertifikatet, berättar Caroline. För att ta ett flygcertifikat läser man teori i 9 olika ämnen i cirka ett halvår. Utbildningen innehåller bland annat ämnen såsom navigering, kommunikation, flygningens grundprinciper, meteorologi, prestanda och färdplanering. Man läser 3 timmar teori varje onsdag där man lägger 1–3 lektioner i varje ämne. Sedan får man göra prov hos Transportstyrelsen. Därefter måste man flyga ett visst antal timmar med en flyglärare. När man är helt klar med teorin och sina flygtimmar får man göra en uppflygning. Det tog ett år för Caroline att klara flygcertifikatet. Hennes familj är stolta över henne men lite nervösa inför hennes flyglektioner. Carolines råd till den som vill ta flygcertifikat är att ha tid till det eftersom det krävs en hel del tid. Ett flygcertifikat till LAPL kostar 65 000 kr men Caroline vill poängtera att det är en investering i en själv. Caroline drömmer om att kunna flyga till Visby själv med sin familj eftersom det är bara en timmes flygresa dit. I vanliga fall brukar Blekinge flygklubb ha öppet hus men det har inte gått att genomföra på grund av pandemin. Caroline berättar att ett bra väder att flyga i är när det inte är för varmt för då blir det mer turbulens. Det ska vara bra sikt, inget regn och molnen ska vara höga. Om du vill lära dig att flyga eller är nyfiken på Blekinge flygklubb finns mer information samt kontaktuppgifter på blekingefk.org.

Blekinge flygklubbs logga

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikeliGrow – hjälper dig finna ro igen
Nästa artikelEtt välbesökt firande av ödlorna med bakelse och prisutdelning