Starten i Ekbacken

Bräkne-Hoby
I år kan äntligen Bräknetrampen hållas i maj igen, efter tre års uppehåll pga pandemin.
Majmånad är den månaden då våren visar Bräkneåns dalgång från sin vackraste sida, vilket lockar alla som är sugna på att cykla i en fin miljö.

Parcykeln

I år finns det många besöksstationer att besöka på de olika rundorna och några av dessa är nya för i år. Under årets Bräknetrampen håller Kyrkan, Hembygdsmuseet och kulturhuset öppet för besök. Passa på att besöka kulturhuset som håller vernissage för Hembygdsföreningens utställning med folkdräkter. En av sträckorna man kan ge sig ut på är Hjälmsatrampen som är ca 11km, denna sträcka rekommenderas speciellt för barnfamiljer och funktionsbegränsade. Sträckan engagerar hela familjen genom sin cykelspaning, cykelspaning är ett upptäckaräventyr där man ska leta efter förutbestämda objekt. Det är såklart frivilligt att delta i cykelspaningen.
Väljer man att ta Ådalstrampen som är ca 30 km, kan man också delta i cykelspaningen då en del av sträckan sammanfaller med Hjälmsatrampen. Ett av besöksmålen att besöka längs med Ådalstrampen är f.d. skomakartorpet som numera ägs av Therese Maurin och hennes man Simon. Paret har nu valt att öppna upp ett sommarkafé som kommer tjuvstarta med öppning under Bräknetrampen. I Örseryds skola tar scouterna emot cyklisterna och där kan man numera se skomakarens verkstad. Väljer man att besöka Indianbyn så tas man emot av Indianhövdingen Trygga Björnen. Här kan man bland annat passa på att skjuta pilbåge, kasta lasso och tomahawk.
Silpingetrampen på ca 28 km bjuder på olika typer av vårblommor och omväxlande natur. Längs med rundan har en ny besöksstation uppkommit nämligen Skogsbrynets Permakultur, här kan du titta på höns och lära dig mer om att driva lantbruk på ett annorlunda sätt. På Sjöarpsskolan finns korv och fika till försäljning. Passa även på att delta i elevernas lotteri, där alla intäkter går till Ukraina. Röaby Bärodling håller sitt växthus på 1500kvm öppet med deras jordgubbsodling, där det finns 9000 jordgubbsplantor.
Motionssträckan Kusttrampen som är 28 km är en perfekt sträcka för den som tycker om att cykla längst med vackra kustvägar. I Järnavik kan man få information om kajaker och även en möjlighet att prova på. I Kullåkra kan man besöka Carinas konst. I Garnanäs serveras det korv och här kan man även passa på att besöka en militärbunker. Glöm inte att stanna till en stund vid vackra Salsjön och njuta en stund, där finns även badplats och toaletter.
För aktiva träningscyklister finns Elittrampen på ca 57, 91 och 117km. Elittrampen går i mycket vacker natur, men på asfaltsvägar. MTB-sträckan på 22km är en mountainbike sträcka, den funkar även för nybörjare men där finns korta partier som är lite svårare.
Start och mål är i Hoby Ekbacke, där kommer Nils
Åkesson att underhålla. Nils kommer från Växjö och brukar bland annat uppträda med
Nöjeskompaniet från Karlshamn.

Nils Åkesson

Mer information om Bräknetrampen kan man läsa på
www.braknetrampen.se.
Glöm inte cykelhjälmen och reflexvästen för en säkrare cykelrunda. Cykelhjälm finns att låna eller köpa i Ekbacken.
Cyklar finns att hyra, både vanliga cyklar och elcyklar. Dessutom eldriven parcykel, perfekt för den som har svårt att cykla själv.
Varmt välkommen till Bräknetrampen!
Text & Foto: Ingegerd Linden

Föregående artikelSägnen om Barnakälla år 1624
Nästa artikelFöreläsningar, prova-på-aktiviteter och serveringslounge när Hälsomässan 2022 kommer tillbaka till Sparbankshallen