Hemstickade saker var också det populärt.

Fika, prisutdelning och hantverksförsäljning var en del av det som fanns att titta på, och göra, på marknaden inne i Hembygdsgården i Halahult.

Den tredje november var det dags för den årliga höst- och julmarknaden i Halahult. Som vanligt fanns det juliga hantverk och fika att köpa, såväl våfflor som korv. Det fanns ett tiotal utställare som sålde allt ifrån hemstöpta ljus till stickade vantar.

En av utställarna var Nils-Börje Nilson som sålde grönsaker och rotfrukter från sin gård i Hjälmsa, Bräkne-Hoby. Nils-Börje hade minst fyrtio olika grönsakssorter på plats och odlar tretton olika potatissorter. Han har odlat i trettio år och satsar på ekologiska och kravmärkta produkter. Han hade mycket intressanta saker från växtriket med sig till Halahult, bland annat broccoliblommor som är små, gula, ätbara blommor som kan användas som dekoration till maten. Det fanns även yin-och-yangbönor vilket är små, fina bönor som både är ätbara och vackra som dekoration. Också en salig blandning av grön- och svartkål, lila blomkål och annat roligt fanns att köpa.

Under marknaden delades även ett pris ut. Det var ett pris till årets eldsjäl på landsbygden. Detta pris vann Sigurd Karlsson som länge varit aktiv i Halasjö Hembygdsförening. ”Han gör vår bygd levande”, sa prisutdelaren Marco Gustavsson innan diplom, blommor och en check lämnades över till Sigurd.

Text: & Bild: Emma Selan

Föregående artikelEn resa i musik och ord med Evert Taube
Nästa artikelDet senaste inom transportlösningar på turné