Så här kan en checkpoint se ut.

Karlshamn
Har ni fått hem en karta i brevlådan nyligen? Möjligen är det kartan som kommer från Hittaut. Karlshamn är en av orterna i Sverige som är med i denna orienteringstävling.

Startdatumet för Karlshamns del var nu i maj och pågår till slutet av oktober. Idén bakom Hittaut föddes hösten 2007 av IK Hakarpspojkarna i Huskvarna och har sedan dess vuxit väldigt fort och kommit långt utanför Huskvarnas gränser.

När man letar checkpoint hamnar man ofta på platser man aldrig tidigare varit på.

Hittaut är en enkel form av orientering som alla kan medverka i. Det går till så att ett stort antal checkpoints (kontroller) finns utspridda över hela stan och närliggande skogsområden. Dessa checkpoints har olika svårighetsgrader, lätta som svåra och kan hittas med hjälp av karta. Att ta sig till de olika platserna kan ibland krävas bra utrustning som lämpliga kläder, kompass, pannlampa med mera. När man hittat en checkpoint så finns det en kod som man sedan registrerar online, där man först skapar ett eget konto. I slutändan kan man vara med och tävla om fina priser.

Man kan även delta i Hittaut träningar som arrangeras av Stigmännen Karlshamns OK, som är gratis. Det är bara här man har möjlighet att ta checkpoint nr 100 och det arrangeras vid fyra tillfällen. Det första tillfället är den 24 maj kl 17.30 vid Stigmännens klubbstuga.

Varje månad från juni till och med oktober släpps 10 nya checkpoints på hemsidan samt extra-släpp under hösten som man kan markera på sin karta, eller skriva ut en nya karta. Om man inte fått kartan i brevlådan finns den att hämta gratis på flera ställen, bland annat på Rådhuset, Länsförsäkringar eller Turistbyrån.

Text & Bild: Daniel Sverkersson

Föregående artikelStadsvandring i Borres fotspår
Nästa artikelSandviken ett sommarparadis som håller